Szeptember közepén még nagyot zuhant a költségvetés adóssága, egyetlen hét alatt 543,7 milliárd forinttal kisebb adatról számolt be az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) Zrt., amit a devizaárfolyamok kedvező változása mellett az Európai Fejlesztési Bank által nyújtott hitel előtörlesztése is segített. Az azóta eltelt két hétben azonban visszahízott az adósság jelentős része - derül ki az ÁKK most publikált adataiból.

Eszerint a múlt pénteken a központi költségvetés adóssága 25 167,6 milliárd forintra emelkedett, ami az idénre várható GDP 75,6 százaléka. Így az adósság két hét leforgása alatt 354,7 milliárd forinttal hízott - ami megközelíti a bruttó hazai termék 0,9-1 százalékát. Ez az emelkedés átmeneti, mivel a nettó kibocsátás egy része a későbbi lejáratokat finanszírozza, így az adósság évközi alakulása nem befolyásolja, hogy az adósságráta az év végén a tervezett szintre csökkenjen - olvasható az adósságkezelő rövid közleményében.

A cél elérését segíti, hogy több hónapos szünet után Brüsszel újra utalt uniós támogatásokat a magyar kormánynak, így ezek átmeneti finanszírozására nem vagy kevesebb állampapírt kell kibocsátani. Ezzel együtt a múlt hét végén a GDP-arányos adósságmutató 1,4 százalékponttal és 1286,5 milliárd forinttal volt magasabb, mint 2014 utolsó napján.