Az elfogott szállítmányokat jellemzően Lengyelországból közvetlenül Magyarországra, illetve hazánkon keresztül más Európai Uniós országokba szánták - adta hírül a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH). A hatóság a súlyos gazdasági kockázat miatt a szállítókkal szemben minden esetben büntető eljárást kezdeményez.

Januárban Litvániában, majd februárban Lengyelországban is kimutatták az afrikai sertéspestis vírust, amely a házi sertések és vaddisznók esetében egy rendkívül ragályos vírusfertőzés. A betegség különös veszélye, hogy jelentős mértékben és igen gyorsan továbbterjed.

Az ASP esetleges megjelenése hazánkban súlyos gazdasági kárt jelentene a magyar sertéstenyésztőknek, ugyanis megakadályozza az EU-n belüli kereskedelmet és a harmadik országokba irányuló élő sertés és sertés eredetű termék exportot is.

A NÉBIH felhívja minden állattartó, kereskedő és szállító figyelmét arra, hogy

- az állat-egészségügyi hatóság minden illegálisan szállított sertést mérlegelés és kártérítés nélkül leölet, melynek költségét az állattartónak kell állnia,

- amennyiben bizonyítható, hogy illegális szállítmánnyal hurcolják be a betegséget Magyarországra, úgy a szállítót személyes felelősség terheli és viselnie kell annak minden jogi következményét.

A NÉBIH arrra is felhívja az érintettek figyelmét, hogy kizárólag legális keretek között, ellenőrzött, a hatóságoknál nyilvántartott partnertől vásároljanak élősertést és azokból előállított terméket. A hivatal kéri a lakosságot, ha illegális sertésszállításra vonatkozó információval rendelkeznek, jelentsék az ingyenesen és anonim hívható NÉBIH zöld számon (80/263-244).