A nemzeti konzultációt Orbán Viktor miniszterelnök jelentette be a kormány szerint Magyarország előtt álló öt veszélyforrásról. Ez a rezsicsökkentés brüsszeli betiltása, az illegális bevándorlás kérdése, az adópolitika uniós központosítása, a munkahelyvédelmi támogatások biztosítására vonatkozó jog elvesztése és a külföldi forrásból dolgozó szervezetek elszámoltathatósága.

Kósa Lajos szerint az ország védelmét folyamatosan erősíteni kell, ez egészen addig folytatandó munka, amíg a migrációs nyomás Magyarországra nehezedik. "Magyarországra senkit nem engednek be ezentúl, akinek nincs joga bejönni. Ha valakit üldöznek, veszély fenyegeti a hazájában, akkor menekültkérelmet kell benyújtania. A magyar határon, a magyar hatóságok által biztosított táborban nem fenyegeti veszély, maximális ellátást kap" - mondta az MTI szerint.

Állítása szerint Magyarország szolidáris mindenkivel, aki erre rászorul és méltó rá, de a gazdasági migránsokat nem akarja beengedni.

Ez nem tetszik az Európai Uniónak, nagy küzdelem lesz, ezért jobb, "ha kikérjük az ország lakóinak véleményét" - fogalmazott a Fidesz frakcióvezetője.

Egy sor más kérdésben is ki akarják kérni a választók véleményét, mert az Európai Unióval Magyarország érdekében vitatkoznak fontos ügyekről. Ezekkel kapcsolatban kifejtette, hogy Magyarország számára a folyamatos, ütemes adócsökkentés a kedvező, az EU pedig közös adópolitikát szorgalmaz, ami Magyarországon adóemelést jelent.

A rezsicsökkentésről szólva úgy fogalmazott, hogy a magyar álláspont szerint az energiaárak meghatározásának jogát nem szabad elvenni a nemzetállamoktól.

Kitért arra is, hogy a magyar kormány munkájának eredményeképpen csaknem 700 ezer új munkahely jött létre hét év alatt, amire nincs példa az EU-ban, a hazai munkahelyteremtő politika ugyanakkor az EU szerint tiltott támogatást valósít meg.