A kórházi struktúra átalakítás szakmai konszenzuson alapuló konzultációk eredménye lesz, a konszolidációval együtt. Az államtitkárságnak április 30-ig kell kidolgoznia egy olyan tervet, amely a kórházak működési hiányát csökkenteni tudja. Két héten belül lezárulnak a tárgyalások a beszállítókkal és a kórházakkal, azután megkezdődnek a kifizetések - mondta Zombor Gábor a konszolidációról.

A legnagyobb beszállítókkal hétfőtől kezdi meg a tárgyalásokat a fenntartó, miközben mind az intézményektől, mind a beszállítóktól bekérik az április 1-jén fennálló, lejárt határidejű számlatartozások összegét.

Konszolidációra független forrásból jutott 60 milliárd forint, de van garancia arra, hogy az év végén felmerülő problémák kezelésére is lesz lehetőség. A 2016-os költségvetés előkészítésének ismeretében Zombor elmondta, jövőre is plusz pénz biztosítja a kórházi rendszer stabilitását. Az összeget nem árulta el, nehogy pontosan annyi legyen a hiány - írta a Medicalonline.

Így remény van arra, hogy július 1-jével folytatódjon a 2012-ben megkezdett béremelés - az alapbérek befagyasztásának feloldásával. Ennek némileg ellentmond, hogy Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányszóvivőin még azt mondta az egészségügyi béremelést firtató kérdésre, hogy az szja-kulcs egy százalékpontos csökkenése lesz, ami növeli a béreket.

Jogszabály biztosítja majd, hogy az onkológiai betegek 14 napon belül diagnózishoz jussanak, hogy még idén kifizethető legyen az országos várólistacsökkentési programra szánt ötmilliárd forint, és tvk-mentessé válik az egynapos sebészeti ellátás is.