Az Európai Bizottság (EB) úgy határozott, hivatalos felkérést intéz Magyarországhoz, hogy nyújtsa be észrevételeit a befektetők mezőgazdasági földterületek használatára vonatkozó egyes szerződéses jogait megszüntető jogszabályával kapcsolatosan.

Az EB véleménye szerint a magyar jogszabály oly módon korlátozza a határokon átnyúló tevékenységet folytató befektetők jogait, ami sértheti a tőke szabad áramlására és a letelepedés szabadságára vonatkozó uniós jogot. Ezek az uniós szerződésben rögzített, alapvető szabadságok csak kellően indokolt esetben és az arányosság elvével összhangban korlátozhatók - szögezi le a bizottság. Bár a tagállamok szabadon meghatározhatják a tulajdoni rendszerre irányadó szabályaikat, ezt az uniós jog korlátai között kell tenniük.

Az első vitatott rendelkezés egy 2013 decemberi magyar törvényben szerepel, amely 2014. május 1-jei hatállyal megszüntetett bizonyos haszonélvezeti szerződéseket (tulajdon használatának és az abból eredő hasznok élvezetének jogát biztosító szerződéseket). E szabály, amely csupán 4,5 hónapnyi átmeneti időszakot biztosított a haszonélvezetre jogosultaknak, a korábban bejelentett, 20 éves átmeneti időszak helyébe lépett. A befektetők előzőleg arra számítottak, hogy a földet a korábbi átmeneti időszak szerint tovább tudják majd használni, és ennek megfelelően hozták meg beruházási döntéseiket. Ezért úgy tűnik, hogy az új törvény megfosztja az érintett feleket szerzett jogaiktól és beruházásaik értékétől - olvasható a bizottság közleményében.

Az EB ugyanezen törvény egy másik rendelkezését is vitatja, amely nagyon rövid felmondási idővel teszi lehetővé bizonyos, több mint 20 éve megkötött földbérleti szerződések egyoldalú felmondását. Ez a haszonélvezeti szerződések megszüntetése kapcsán kifejtettekhez hasonló aggályokat vet fel.

A bizottság a fentiek miatt felszólító levelet küldött a magyar kormánynak, ami az Európai Unió működéséről szóló szerződés 258. cikke szerinti kötelezettségszegési eljárás első szakaszát is jelenti egyben. Magyarországnak két hónap áll a rendelkezésére arra, hogy válaszoljon.

A bizottság indoklással ellátott véleményt küldött az almásfüzitői vörösiszap kezelése és tárolása miatt is, amelyben felszólította Magyarországot, hogy tartsa be az ide vonatkozó uniós jogszabályokat. Ebben az esetben Magyarországnak szintén két hónapja van arra hogy jelezze a bizottságnak, megtette a szükséges lépéseket az ügyben. Ellenkező esetben a bizottság úgy dönthet, hogy az Európai Bíróság elé viszi az ügyet.