A CMA DataVision kimutatása szerint a magyar kormánykötvények nem teljesítővé válásának kockázatára köthető piaci biztosítási csereügyletek (credit default swaps, CDS) középárfolyama az 550 bázispontos előző záró után 565 bázispontra emelkedett kedden.

A múlt hónap elején 460, a nyár elején még 255 bázispont körüli magyar CDS-árazásokat mértek. A csúcs 2009 márciusában - a Lehman Brothers amerikai nagybank 2008. őszi bukása után indult globális pénzügyi válság kiteljesedésének idején - volt, 630 bázispontos középárfolyammal.

Az euróövezettel kapcsolatos romló piaci hangulatot jelzi a nagy központi eurótagállamok törlesztéskockázati biztosítási tranzakcióinak folyamatos drágulása is. A német kormánykötvények CDS-középárfolyama a 117,7 bázispontos előző záró után kedden 122 bázispontra emelkedett, ami rekordot jelent. A múlt hónap első kereskedési hetében még 80 bázispont alatti német CDS-árazásokat mértek.

A valutaunióval kapcsolatos piaci hangulatot rontják a kiújuló recessziós félelmek, és az is, hogy Görögország - hivatalos előrejelzések szerint - valószínűleg nem tudja teljesíteni a külső pénzügyi segítség feltételéül szabott államháztartási hiánycélokat.

A Standard & Poor's hitelminősítő csoport kedden Londonban ismertetett új előrejelzésében közölte: most már hozzávetőleg 40 százalékos esélyt ad arra, hogy Nyugat-Európa jövőre ismét recesszióba kerül, a Goldman Sachs pedig jövőre recessziót vár Németországban és Franciaországban is.