A BruxInfo becslései szerint Magyarország számára körülbelül 1,9-2 milliárd euró lett volna a hozadéka annak a korrigált javaslatnak, amit Herman Van Rompuy terjesztett elő csütörtök éjjel az Európai Tanács ülésén (a teljes angol nyelvű dokumentum itt érhető el), és amiről végül nem tudtak megállapodni az állam- és kormányfők.

Orbán Viktor magyar szempontból úgy értékelte a csúcs munkáját, hogy annak végeztével "a jelenlegi helyzet jobb Magyarországnak, mintha a Van Rompuy által beterjesztett javaslatot fogadtuk volna el". Ez utóbbi szerinte elfogadhatatlan lett volna, de mostanra részben javulást sikerült elérni, részben helyenként magyar szempontból kedvezőtlen kezdeményezéseket sikerült kivédeni, részben pedig a befejezés olyan körülmények között történt, hogy "jó reményekkel várjuk a folytatást".

Van Rompuy második javaslata két ajánlattal javított volna pénzügyi szempontból a magyar mérlegen. Először is azt javasolta, hogy a kohéziós támogatások főszabályként javasolt GDP-arányosan 2,35 százalékától 10 százalékkal felfelé eltérve Magyarországnak és a specifikus feltételnek megfelelő más államoknak (a baltiaknak) 2,59 százalék legyen a plafon. Az Európai Bizottság eredeti javaslatában 2,5 százalékos felső határral Magyarország támogatási szintje 2014 és 2020 között közel 30 százalékkal, 18,3 milliárd euróra csökkent volna a 2007 és 2013 közötti 25,7 milliárdról. A BruxInfo számításai szerint a Van Rompuy-féle második javaslat hozadéka 720 millió euró körül lehetett volna.

A brüsszeli portál szerint a meglévő kereten felül még egy 1,2 milliárd eurós ígéret is szerepelt be Közép-Magyarország régiónak, amely 108 százalékos fejlettségi szintjével a fejlett térségek kategóriájába tartonik és csökkennek a támogatásai.

Mindezek alapján a BruxInfo becslései szerint 1,9-2 milliárd euróval nőtt volna a magyar támogatási keret, vagyis ezen forgatókönyv alapján valahol 20 milliárd euró fölött tartanánk most. A most elérhető 25,7 milliárd euró a brüsszeli portál szerint a szabályok változatlanul hagyása esetén sem járna Magyarországnak, ráadásul a kohéziós politika összkiadásai is milliárdokkal csökkennek.

Mindezek ellenrére a BruxInfo értesülései szerint két lehetőség nyílik a pénzügyi pozíció további javítására: az egyik az elérhető támogatások felső határának további növelése; a másik pedig kompenzálásképpen újabb egyedi kifizetések megszerzése.

Ezen kívül Van Rompuy javaslata több kedvező elmozdulást is tartalmazott a pénzfelhasználás szabályaira vonatkozóan, ami szintén jól jött volna Magyarországnak. Egyrészt a felzárkózási alapok esetében az uniós társfinanszírozási rátát 75-ről 85 százalékra emelte volna, másrészt a vissza nem téríthető áfá-t támogatásként lehetett volna elszámolni; harmadrészt a lehívható előleg a teljes támogatási keret 2 százalékáról 4 százalékára emelkedett volna. Ezek a változtatások akár a GDP 1 százalékának is megfelelő pótlólagos kiadástól methették volna meg a költségvetést és megkönnyíthették volna az uniós pénzek felhasználását.

A közös agrárpolitikánál is javult a magyar mérleg, miután az új javaslat visszaadott 8 milliárd eurót a tagállamoknak a közvetlen agrárkifizetésekre és a piaci intézkedésekre az Európai Bizottság javaslatához képest már korábban elvett 16,7 milliárd euróból. A felkínált vidékfejlesztési támogatások tagállamok közötti elosztására csak a következő csúcs előtt, vagy a csúcson lesz meg a kulcs - teszi hozzá a brüsszeli portál.