Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Napi Gazdaság hétfői számának cikke

Alig két éve maradt Romániának arra, hogy megoldást találjon a külföldiek termőföld-vásárlási moratóriumának meghosszabbítására. Az uniós csatakozási szerződésben Románia azt vállalata, hogy 2014-ben liberalizálja a termőföldpiacot, ami azt jelentené, hogy attól kezdve bármely külföldi állampolgár mindenféle megkötés nélkül vásárolhatna termőföldet az országban.

Románia a korlátozás feloldásának elhalasztását szeretné elérni Brüsszelben, ám ezt azt jelenti, hogy a csatlakozási feltételek erre vonatkozó passzusait újra kellene tárgyalni − mondta lapunknak Táncos Barna, a mezőgazdasági minisztérium államtitkára. Jelenleg a szaktárcák között zajlik az egyeztetés arról, hogy a csatlakozáskor aláírt feltételek újratárgyalását kezdeményezze-e a kormány, és amennyiben igen, milyen erőket tudunk csoportosítani a cél elérésének érdekében. Emellett technikai és jogi érveket is keresnünk kell ahhoz, hogy a moratórium meghosszabbítását megalapozzuk.

A rendelkezésünkre álló eszközök azonban korlátozottak, az igazságügyi, valamint az európai kapcsolatokért felelős minisztériumokkal közösen keressük annak a lehetőségét, hogy a romániai gazdákat olyan kedvező helyzetbe hozzuk, hogy előnybe kerüljenek a külföldi felvásárlókkal szemben − fogalmazott az RMDSZ-es politikus.

Jelenleg 500 ezer hektárnyi terület eladó az országban

 

A szaktárca a hazai bankokkal is együttműködik annak érdekében, hogy hosszú lejáratú hitelek felvételével ösztönözze a hazai gazdák földvásárlási kedvét, ezenkívül megfogalmazódott egy úgynevezett földbank létrehozásának gondolata is − tette hozzá a szakember.

A tét óriási Románia számára, hiszen csak az elmúlt évben 10 százalékkal nőtt a külföldiek kezében lévő mezőgazdasági területek aránya. A minisztérium becslése szerint több mint 700 ezer hektár mezőgazdasági terület van közvetve vagy közvetlenül külföldiek tulajdonában, ami az ország teljes mezőgazdasági területének több mint 8 százaléka. Tánczos szerint míg a kilencvenes évek végétől 2005-ig főleg spekulatív célra vásároltak földet Romániában, az elmúlt években a trend megfordult, ma már elsősorban agrárcélú befektetésekről beszélhetünk. Az üzletemberek elsősorban Olaszországból, Hollandiából, illetve az arab államokból érkeznek, a külföldiek kezében lévő összterület mintegy 8 százaléka magyarországiak kezében van. A legjelentősebb romániai agrárcégek top−10-es listáján ma már három külföldi tulajdonú vállalkozás is szerepel. A líbiai érdekeltségű Maria Trading − amely az ország egyik legnagyobb vágóhídját is üzemelteti − 12 ezer hektár mezőgazdasági terület tulajdonosa, a szintén líbiai tulajdonú Agro Chinogi 10 ezer hektáron gazdálkodik. Több mint 10 ezer hektárt vásárolt a Delta-Rom Agriculture vállalat is, amelynek tulajdonosa egy Luxemburgban bejegyzett offshore cég.

Az uniós átlagárakhoz képest továbbra is nagyon olcsó a kitűnő minőségű román termőföld, a hektáronkénti átlag alig 2−2,5 ezer euró, miközben Nyugat-Európában egy hektár termőföldért ennek az összegnek a két-háromszorosát kell fizetni.

Nem véletlen tehát, hogy egyre nő az érdeklődés a román földek iránt és kínálatból sincs hiány. Az Európai Unió második legszegényebb országában csábítóan hat a külföldiek első látásra bőkezűnek tűnő ajánlata, így egyre több gazda hirdeti meg földjét. Románia mezőgazdaságra alkalmas összterülete több mint 14 millió hektár, ebből 9,4 millió hektár szántóföld, a többi pedig gyepterület. Becslések szerint egymillió hektár mezőgazdasági terület marad minden évben parlagon − mondta Tánczos. A DTZ Echinox befektetési tanácsadó szerint 500 ezer hektárnyi terület eladó az országban. Központosított nyilvántartó rendszer hiányában továbbra is nehézkes a tulajdonjog megállapítása, a kataszteri felmérések a mai napig nincsenek befejezve, a földek visszaszolgáltatása is folyamatban van. A szaktárca egy világbanki projekt keretében nemrég kezdte el a kataszteri felmérést, telekkönyvezést több mint száz településen − mondta el az államtitkár.