A hvg.hu kérdésére, miszterint igaz-e, hogy 220 fő elbocsátását tervezik, valamint a minisztériumban is bevezetik a Miniszterelnökségen már működő munkarendet (a dolgozóknak reggel fél 8-tól délután fél 6-ig kell bent tartózkodniuk), Szijjártó Péter azt mondta, az elbocsátottak végső száma valószínűleg nem áll majd messze a 220-tól. A munkarendre vonatkozóan azt mondta: ilyet konkrétan nem terveznek, de "nonszensz, hogy pénteken délután fél 3-kor, vagy hétköznap 5-6 órakor már nem talál bent valakit a munkahelyén", ezen változtatni fognak, a "rábízott feladatot mindenkinek el kell végeznie" - mondta az új miniszter a hvg.hu kérdésére.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdai sajtótájékoztatóján az államtitkárok cseréjéről is beszélt, Szabó László eddigi külgazdasági és külügyi államtitkár (ex Teva-vezér) lesz a parlamenti államtitkár és miniszterhelyettes. A korábbi gazdaságdiplomáciai helyettes államtitkárságból államtitkárság lesz, amelyet Magyar Levente eddigi helyettes államtitkár vezet. Íjgyártó István jelenlegi keleti nyitásért felelős helyettes államtitkár lesz az új kulturális diplomáciáért felelős államtitkár, Kohut Balázs gazdasági ügyekért felelős helyettes államtitkár pedig az új közigazgatási államtitkár.

Új vezetője lesz a külföldi befektetésekkel foglalkozó magyar intézetnek is (HIPA). Ésik Róbert, a Nokia Magyarországtól érkezik a HITA élére.

Jelentős személyi változások lesznek a magyar külképviseletek vezetésében is. A tavaszi kormányváltás óta a 113 magyar külképviseleti vezetőből 34-et már lecseréltek, 26 cseréje folyamatban van és további 24-et várhatóan még az idén lecserélnek, tehát összesen 84 helyen lesz váltás - írta a hvg.hu.