Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Hétfőn "bontották fel" az Európai Bizottságban azt a válaszlevelet, amit a magyar kormány küldött még a múlt héten a felsőoktatási törvény módosításának apropóján egy hónappal ezelőtt kezdeményezett kötelezettségszegési eljárás keretében.

"A válaszlevelet határidőn belül megkaptuk, és alaposan górcső alá vesszük majd" - közölte hétfőn a Bruxinfóval Margarítisz Szkínász, a testület szóvivője. Szkínász a Bruxinfónak nem tudta megerősíteni, igaz cáfolni sem azt az információt, hogy Budapest alapjában elutasította az Európai Bizottság április 26-án kifejtett jogi érveit.

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a múlt heti kormányinfón azt mondta, hogy "a kormány álláspontja szerint a Bizottság egy pontot sem hozott fel, ami miatt módosítani kellene a törvényt".

Bár a brüsszeli testületet nem kötik határidők a kötelezettségszegési eljárásban, egy nevének mellőzését kérő forrás hétfőn azt mondta, hogy "érzik az ügy sürgősségét".

Az eljárás formailag nem a CEU-ról, hanem a felsőoktatási törvényről, annak az uniós joggal vélelmezetten nem összeegyeztethető rendelkezéseiről szól. Ha Brüsszel nem találja kielégítőnek a kormány válaszait - amire megfigyelők szerint nagy esély van -, akkor indoklással ellátott vélemény kiküldésével a második szakaszba léptetheti az eljárást.

Ha a felek kitartanak az érveik mellett, akkor a Bizottság az Európai Bíróság elé viheti az ügyet. Ez azonban előrevetítené annak elhúzódását, miközben a CEU-nak rektora szerint a törvény októberi hatályba lépéséig legkésőbb tisztában kellene lennie a helyzettel, hogy január 1-től meghirdethesse az új diákoknak a kurzusokat.

A Velencei Bizottságnál októberben lehet döntés

A felsőoktatási törvény módosításáról csak októberben várható döntés a Velencei Bizottságban - tudta meg a hvg.hu. Az Európa Tanács (ET) Parlamenti Közgyűlése április végén szólította fel a kormányt, hogy függessze fel a civil szervezetek ellen hozott törvény parlamenti vitáját és a lex CEU néven elhíresült felsőoktatási törvény alkalmazását. Mindkét jogszabály az ET alkotmányjogászokból álló testülete, a Velencei Bizottság elé került.

A Velencei Bizottság a civiltörvényről már június közepén tárgyalnak Trócsányi László igazságügy-miniszterrel, és megtárgyalják a véleménytervezetüket is, a CEU-törvényről majd csak az október közepén esedékes plenáris ülésen fogadnak el véleményt - válaszolta a lap érdeklődésére Panos Kakaviatos a szervezet sajtósa.