Kitolhatják a társasági adókedvezmény (TAO) igénylésének április elsejei határidejét. Czene Attila, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium sportért felelős államtitkára erről a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi karának (TF) csütörtöki szabadidősport-konferenciáján beszélt. Mivel az egyesületek lassan reagálnak a tavaly, Európában elsőként Magyarországon bevezetett rendszerre, előfordulhat, hogy meghosszabbítjuk az igénylési időszakot - mondta az olimpiai bajnok úszó.

Hozzátette: a TAO várhatóan az iskolai sportszükségletek 80-85 százalékát képes fedezni. Itt kell megemlíteni, hogy a profi klubok igénybe vehetik a TAO-t, amennyiben létesítményeiket az idő húsz százalékában a szabadidősport vagy diáksport rendelkezésére bocsátják - mondta Czene.

A társaságok két oldalon is érvényesíthetnek adókedvezményt a társasági adóban, ha sportegyesületeket, klubokat, akár középiskolai, egyetemi szövetségeket részesítenek támogatásban. Egyrészt az adó alapját csökkenthetik a támogatás összegével, másrészt a társasági adóból is levonható a kedvezmény. Ezzel 10 vagy 19 százalék garantált profitot realizálhatnak a befektetők egy tavaly életbe lépett módosítás szerint. A sportegyesületekhez kerülő támogatások értéke így akár több tíz milliárd forintot is elérhet.