A tiltólistán szereplő termékek a 2013-as és a 2014-es adatok alapján az Oroszországba irányuló agrárexportunknak csak a kisebb hányadát, kevesebb, mint 30 százalékát adják, ami a teljes magyar agrárexportnak csak 1 százaléka - közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM). Ez szerencsére jóval alacsonyabb annál, mint amit korábban az orosz kormány bejelentése és a KSH rendelkezésre álló adatai alapján becsültünk: a Napi.hu az agrárkivitel mintegy 60 százalékos érintettségét kalkulálta.

Az augusztus 6-án elfogadott orosz elnöki határozat határozat alapján egy éven át tilos a friss, hűtött vagy fagyasztott marha-, sertés- és baromfihús, egyes húskészítmények, a hal, rák és más tengeri eredetű termékek, a tej és tejtermékek, a friss, hűtött vagy fagyasztott zöldség és gyümölcs bevitele az Európai Unióból, az Egyesült Államokból, Kanadából, Ausztráliából és Norvégiából.

A tilalom nem érinti az élőállat-, a gabona- és olajosmag-kivitelt, a vetőmagokat, a liszteket, a borokat és szeszesitalokat, a dísznövényeket és a fűszereket, sertés- és baromfizsírt, húskonzerveket, zöldség és gyümölcs konzerveket, zöldség és gyümölcsleveket, ásványvizeket és takarmányokat, amelyekből nagyobb mennyiséget exportálunk Oroszországba.

A tilalom az egész Európai Unióra érvényes, amely összesen mintegy 11,7 milliárd Euró összértékben exportált mezőgazdasági és élelmiszeripari termékeket az Orosz Föderációba 2013-ban, amelynek elhelyezéséről az Európai Uniónak gondoskodnia kell.

Az FM közleménye kiemeli: az Európai Unió Közös Agrárpolitikája keretében a mezőgazdasági válságok esetére tartalékot képez, amely rendkívüli piaci zavarok esetén felhasználható. Az orosz lépések nyomán meg van a lehetőség uniós szintű válságkezelési intézkedések bevezetésére, a várható belső piaci feszültségek megelőzésére, illetve kezelésére, akár sürgősségi eljárásban is. Az intézkedések konkrét tartalmára az Európai Bizottság jogosult javaslatot tenni.

A tárca közölte: megkezdték az olyan hazai, vagy, uniós intézkedési lehetőségek felmérését, amelyek hatékonyan járulhatnak hozzá az orosz szankciók nem kívánatos hatásainak kiküszöböléséhez, illetve a magyar gazdák érdekeinek hatékony képviselete érdekében részt vesznek az uniós intézkedések kialakításában.