Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Európai Bizottság regionális ügyekkel foglalkozó főigazgatósága tavaly májusi auditján tárt fel rendszerszintű hibákat az uniós a projektkiválasztások rendszerében, ezért az Európai Bizottság (EB) 2014. szeptember 22-én megszakította a magyar számlák kifizetését - válaszolta a Napi.hu kérdésére Jakub Adamowicz, a regionális ügyekért felelős biztos szóvivője. A megszakítás a felfüggesztést megelőző enyhébb intézkedés.

Az EB ekkor 451,2 millió eurónyi forrás kifizetését szakította meg az Európai Regionális Fejlesztési Alapból a hibák kijavításáig. Miután ez nem történt meg, 2015 áprilisában felfüggesztették a kifizetéseket. A szóvivő szerint az EB azt várja Magyarországtól, hogy tegye meg a szükséges korrekciós intézkedéseket, és biztosítsa a fair és átlátható projektkiválasztást.

Adamowicz szerint Brüsszel csak akkor indítja újra a kifizetések átutalását, ha mindez megtörténik. Ugyanakkor a forrásokat ebben az esetben is fel kell használni 2015 végéig.

A bizottság azt is hangsúlyozta, hogy szakértői szoros kapcsolatban vannak a magyar hatóságokkal, annak érdekében, hogy segítsék a szükséges intézkedések kidolgozását és végrehajtását.

Brüsszel szerint Magyarország az átlagosnál kissé alacsonyabb arányban használta fel a kohéziós alapokban rendelkezésére álló forrásokat. A magyar adat 77,2 százalék, míg az EU-s átlag a 80,1 százalék. A bizottság regionális és városi fejlesztésekért felelős főigazgatósága országspecifikus ajánlásokat készít Magyarországnak, hogy segítse a kormányt az uniós források lehető a leggyorsabb, leghatékonyabb felhasználásában 2015 végéig.

A kormány megfontolja

Az Európai Bizottság (EB) a gazdaságfejlesztési operatív program három programrészének 42 ezer projektjéből hatot kifogásolt, és 3-4 olyan megjegyzést tett, ami a pályázatok elbírálására vonatkozik; a kormány megfontolja az EB javaslatait - mondta Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, egy kérdésre válaszolva sajtótájékoztatón.

Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára szerdán jelentette be, hogy a bizottság felfüggesztette a gazdaságfejlesztési operatív program első három prioritásának kifizetéseit, ahová az innovációs pályázatok, gazdaságfejlesztés, üzleti infrastruktúra fejlesztése tartoznak, a három terület 2007 óta pályázható keretösszege mintegy 700 milliárd forint.

Lázár János ugyanakkor kiemelte, hogy a felfüggesztett három programrész nettó értéke 150 milliárd forint, vagyis a 700 milliárd forintból ennyit függesztettek fel valójában, ennyinek a kifizetése még nem történt meg.

A miniszter elmondta: az EB 3-4 olyan megjegyzést is tett, ami a pályázatok elbírálására vonatkozik, de az akkor használt módszert már 2014-ben megváltoztatták, mert a kormány is úgy vélte, hogy a korábbi pályázati elbírálási rend nem alkalmas arra, hogy objektív, az ország érdekét is szolgáló pályázati döntések szülessenek. A kormány megfontolja a bizottsági véleményt, és kész levonni a tanulságokat, ugyanakkor pénzügyi veszteség nem fenyeget, mert ha pénzügyi korrekcióra kerül is sor, akkor ez még az idén jóváírható és a tartaléklistásoknak kiosztható vagy új pályázatot is le lehet bonyolítani.

Lázár János kiemelte, hogy a 8200 milliárdos, teljes "kasszán" belüli hibaarány 2 százalék alatti, ezzel Magyarország a közép-európai országok közül vezető helyen van a törvényesség és a szabályosság tekintetében.