Az álláskeresők száma 17 ezerrel, avagy 4,2 százalékkal csökkent novemberhez képest, míg az egy évvel korábbi adatoknál 5,6 százalékkal, azaz 23,2 ezer fővel kevesebbet álláskeresőt mért az NFSZ.

Alig több férfi állástalan: 198,7 ezer a 192,4 ezer nővel szemben. A különbség így is nagyobb lett, hiszen miközben a női álláskeresők száma egy hónap alatt 6,8 százalékkal esett, addig a férfiaké csak 1,5 százalékkal. Éves viszonylatban kiegyenlítettebb a változás mértéke, a férfi álláskeresők száma 6,9 százalékkal, a nőké 4,2 százalékkal volt alacsonyabb, mint 2013. decemberben.

Decemberben a legtöbb álláskereső középfokú iskolai végzettséggel rendelkezett (206,6 ezer), tőlük alig voltak lemaradva a legfeljebb általános iskolát végzők (164,1 ezer), míg felsőfokú végzettséggel mindössze 20,3 ezren rendelkeztek.

Pénzbeli ellátást 182,6 ezren kaptak, közel harmaduk álláskeresési ellátásnak örülhetett, míg a többiek szociális támogatásokat kaptak. Ez egyben azt is jelenti, hogy az álláskeresők fele semmilyen pénzbeli támogatást nem kapott decemberben.

Kettészakadó ország

A nyilvántartott álláskeresők aránya a gazdaságilag aktív népességhez viszonyítva 8,9 százalék volt, míg a munkavállalási korú népességhez mért relatív ráta 5,6 százalékon állt. A legalacsonyabb értékekkel továbbra is Győr-Moson-Sopron megye (2,7, illetve 1,8 százalék) rendelkezett, de jól teljesítette Vas (4,8 és 3,1 százalék) és Budapest (4,1 és 3 százalék) is.

A rangsor másik végén Nógrád megyét látjuk 18,4, illetve 10,1 százalékkal, de nem sokkal teljesített jobban Szabolcs-Szatmár-Bereg (17,9 és 10,2 százalék) sem. A statisztikából világosan kiolvasható, hogy továbbra is Észak-Magyarországon és az Észak-Alföldön a legnehezebb munkát találni.

Ennyi a betöltetlen munkahely

Tavaly decemberben a foglalkoztatók összesen 77,7 ezer üres álláshelyet jelentettek be, ami 41,1 százalékkal több, mint az azt megelőző hónapban. Rossz hír ugyanakkor, hogy a bejelentett állások 87 százalékához igényeltek támogatást a cégek, azaz a versenyszféra magától továbbra is alig tud új munkahelyeket teremteni.

A nem támogatott álláshelyek száma tehát 10,1 ezer volt, a legnagyobb (2 102 fős) nem támogatott munkaerő-kereslettel Budapest rendelkezett, de Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Pest, Bács-Kiskun és Jász-Nagykun-Szolnok megyékben is 500 fő feletti volt a bejelentések száma. A nem támogatott állások elsősorban a mechanikaigép-összeszerelő, az egyszerű ipari, az egyszerű szolgáltatási és szállítási, bolti eladó és szakács foglalkozásokra vonatkoztak.

Decemberben összesen 144,2 ezer álláslehetőség állt rendelkezésre, amelyből a zárónapon 57,7 ezer maradt üres, betöltetlen. A legtöbb új munkaerőigény Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyében jött létre, e területeken jelentették be az állások 37,1 százalékát.

A hó végén is betöltetlen állásokból Közép-Magyarországon volt a legtöbb, egészen pontosan 17073, míg a legkevesebb, 3350 a Dél-Dunántúlon. Megyei bontásban is jelentős eltéréseket mért az NFSZ: amíg Pest megyében 8953 állás állt üresen január elsején, addig Tolnában csak 356.