Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A devizahitelek forintra váltásához szükséges devizát az MNB biztosítja a bankoknak, az előzetes hírek szerint a jegybanki tartalékból elvont összeg elérheti 9-10 milliárd eurót. A korábbi devizapiaci szakértő, az Együtt-PM jelenlegi gazdaságpolitikusa szerint ekkora összeget a bankok a piacon csak úgy tudnának megvenni, hogy közben összeomlik a forint árfolyama - olvasható Pápa Levente blogbejegyzésében.

Szükséges-e a forintosítás?

Ha nincs olyan állandó specifikus tényező, ami gyengíti a forintot, akkor nem szükséges. Az előző évek rossz gazdaságpolitikája és az újból és újból kitörő globális (és európai) válság időről-időre gyengítette a forintot, de olyankor mindig volt egy balanszírozó szereplő Magyarországon: a jegybank. Pápa szerint azonban az MNB föladta forint stabilizálását, akkor amikor az első helyre a jegybanki nyereségtermelést tette, annak érdekében, hogy finanszírozni tudja a jegybanki alapítványok működését. A forint további gyengülése azonban káros lenne a devizahiteleseknek - ezért támogatja a forintosítást.

A forintosítás következményei

A forintosítás úgy fog végbemenni, hogy az MNB egy előre meghatározott árfolyamon odaadja a jegybanki tartalékból az eurót a kereskedelmi bankoknak. Amikor eladja a jegybank a tartalékot, akkor minden euró után kap 308,97 forintot a kereskedelmi bankoktól. De neki ennek a megvétele még jóval olcsóbb volt, hiszen több évvel ezelőtt vette meg az eurót.

A jegybank folyamatosan vezeti az un. devizatartalék bekerülési értéket, ami kifejezi, hogy a teljes devizatartalék átlagosan hány forintért lett megvéve. Ezt az adatot folyamatosan csak a jegybank ismeri, de ma ennek értéke olyan 292 forint körül lehet (azt lehet tudni, hogy félévkor 288.95 forint volt), és év végén elérheti 293-294 forintot. Amikor a jegybank elad egy eurót a forintosítás miatt, akkor kb. 15 forint nyereség keletkezik rajta, hiszen 308.97-en adja el és kb. 294 forinton vette. Ekkor, ha 10 milliárd euró felhasználásáról van szó, akkor a jegybanknál 150 milliárd forint egyszeri nyereség keletkezik a forintosítás miatt. Várhatóan 2015-ben fogják a forintosítást kivitelezni, persze, az idei profit már megvan a jegybankban, ez majd inkább jövőre kell.

Csökkentsék az államadósságot!

"A jelenlegi feltételek mellett a forintosításnál keletkező kb. 150 milliárdos haszon közpénz, az nem a jegybanké! Követeljük, hogy azt a jegybank fizesse be a Kincstárba, és a kormány fordítsa államadósság-csökkentésre. Így a köz pénze a köz tartozását csökkenti, ez a legtisztességesebb felhasználási módja ennek az összegnek. Ezzel a GDP arányos államadósság 0,5 százalékkal csökkenthető lenne. Amúgy sem sikeres az adósságcsökkentő politika, minden év végén csak trükközéssel sikerül 2 napra alacsonyabb adósságot kimutatni. Ez legalább egy egyszeri csökkenéshez vezetne. Ha erre nem hajlandó a rezsim, akkor viszont legalább a devizahiteleseket segítsék meg ezzel az összeggel! Inkább a devizahiteleseket segítse a kormány, mint Matolcsy újabb lázálmainak a megvalósulását! Ebben az esetben ne a fenti 308,97-es árfolyamon adják oda az euró összeget a bankoknak (és végső soron a devizaadósoknak, mert a bankok ugyanennyin számolnak el velük), hanem bekerülési árfolyamon! Ez év végén kb. 293-294 forint lesz. Ezzel a húzással 150 milliárd forinttal lehetne csökkenteni a devizaadósok tartozását!" - olvasható a politikus blogbejegyzésben.