Főként a nyugati országrészben, és ebben Zala megye is érintett, egyértelműen látszik, hogy azok az emberek, akik dolgozni szerettek volna, már munkába tudtak állni.

A kormány lakhatási támogatással segíti a munkaerő mobilizálását, ezen keresztül a munkaerőhiány kezelését. Ha a munkavállaló nem tudja 21. századi körülményeknek megfelelően megoldani a lakhatását, akkor nem várható el, hogy több száz kilométerre az otthonától vállaljon munkát - mondta Simon.

A között említette, hogy hosszú évek óta Zala megyében alacsonyabb a bruttó átlagkeresetek. Ezt csupán kormányzati eszközökkel nem lehet megoldani, a munkáltatók, a munkavállalók és a kormányzat közös összefogására van szükség ahhoz, hogy ebből a spirálból ki tudjon törni a megye.

Idén várhatóan 1300 új munkahely jön létre a zalai megyeszékhelyen - mondta Vadvári Tibor, Zalaegerszeg alpolgármestere.

A munkaerőhiány kezelésére az önkormányzat több lépést is tett: az ösztöndíj rendeletét úgy módosította, hogy minél több diák tanulhasson a zalaegerszegi szakközépiskolákban és a felsőoktatási intézményekben. Emellett Zalaegerszegen alakult meg elsőként a Duális Szakképző Központ, amely számára önkormányzat biztosította a területet és a csarnok megépítését is vállalta.