Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A beruházások révén a temetői funkciót fokozatosan átveszi a nemzeti emlékezés funkciója, így reprezentatív módon jeleníthetjük meg a sírkert páratlan értékeit - mondta el Radnainé Fogarasi Katalin, az intézet főigazgatója a fejlesztésekről tartott szerdai sajtótájékoztatón Budapesten.

A fejlesztésekkel nagyobb szerep jut a turisztikai lehetőségeknek, az iskolai oktatásnak és a kegyeleti kultúra népszerűsítésének a temetőkben.

2016. május 1-je óta a Nemzeti Örökség Intézete vette át Fiumei Úti Sírkert nemzeti emlékhely, és a Salgótarjáni Utcai Zsidó Temető vagyonkezelését. A Salgótarjáni Utcai Zsidó Temetőben elsődleges feladatuk a méltatlan állapot felszámolása és a helyszín nagy részét érintő balesetveszély elhárítása volt.

A Fiumei Úti Sírkertben a költséges helyreállítási munkák után az idei év kiemelkedő és lezárult közbeszerzési feladata volt többek között a miniszterelnöki sírok felújítása, köztük a Batthyány-mauzóleumé, a munkálatok folyamatban vannak. A turisztikai látványosságok között fog szerepelni az eredeti Apponyi-hintó is, amelyet felújít és hamarosan kiállít az intézet a temetőben - mondta a főigazgató.

"Azt szeretnénk, ha ez a nemzeti emlékhely egy olyan közösségi térré is válhatna, amelyet teljes természetességgel keresnek fel a turisták"

- mondta az igazgató. Ennek érdekében egy átlátható és a tájékozódást segítő információs pontot alakítanak ki a temető bejáratánál, ahol a megújult arculatú térképek, kiadványok, könyvek több nyelven is elérhetők lesznek.

A főigazgató arról is beszélt, hogy idén másodszorra rendezik meg május 13-án az Emlékhelyek Napja elnevezésű országos programsorozatot, amelynek központi helyszíne idén a Fiumei Úti Sírkert lesz.

A rendezvény a Magyar Nemzeti Táncegyüttes fellépésével veszi kezdetét, majd a nap folyamán többek között a reformáció emlékévéhez és az Arany János-emlékévhez kapcsolódó tematikus sétákon lehet részt venni. Az egész napos rendezvény fénypontja a Nemzeti Filharmonikus Zenekar koncertje lesz este, amely közben elkezdődik az egyedülálló animációs fényfestés a Kossuth-mauzóleumnál. Az este folyamán a sírkert többi mauzóleumán is láthatók lesznek a különböző fényjátékok, amelyeket a késő este kezdődő, zseblámpás túrán lehet majd felfedezni.

Az elnök kiemelte: a Nemzeti Örökség Intézete országos programsorozata a magyar történelemben és kultúrában kiemelt fontossággal bíró helyszínekre kívánja felhívni a figyelmet. Az emlékhelyek kedvezményes vagy ingyenes belépőt biztosítanak az érdeklődőknek, az országos programok a www.emlekhelyeknapja.hu oldalon találhatók.