Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az EP a néppárti, szociáldemokrata, liberális, zöldpárti és baloldali frakciók javaslatára szerdán kezdeményezte az uniós alapszerződés hetedik cikke szerinti eljárás megindításának előkészítését Lengyelországgal szemben. A magyar kormánypárti képviselők a határozat ellen szavaztak, és közleményt adtak ki, amelyben elfogadhatatlannak nevezték, hogy "Brüsszel nyomást gyakoroljon szuverén tagállamokra", valamint azt állították, hogy Varsót határozott bevándorlásellenes álláspontja miatt büntetik.

Az EUObserver azonban rámutatott: az elfogadott határozat a lengyel jogállamisági helyzettel kapcsolatban fogalmazott meg aggályokat, s nem érintette a migráció ügyét. Pedro Lopez de Pablo néppárti szóvivő az EUObservernek megerősítette, hogy vita robbant ki a konzervatív erőket összefogó pártcsaládon belül a kommüniké nyomán, amely "sokaknak egyáltalán nem tetszett".

"Mindenki tisztában volt vele, hogy a határozat ellen fognak szavazni, azonban más kérdés, hogy az ügyet a nyilvánosság elé viszik" - mondta. A szóvivő elmondta ugyanakkor, hogy a Fideszt is a soraiban tudó EPP nem tervez szankciókat, "nem kezdhetik ugyanis cenzúrázni a sajtóközleményeket".

Az uniós ügyekkel foglalkozó portál arról számolt be, hogy Janusz Lewandowski lengyel néppárti képviselő "dühös" volt a frakcióülésen, és kiemelte, számítottak rá, hogy a magyar delegáció a határozat ellen fog szavazni, mert "az igazságügyi rendszerrel és a civil társadalommal kapcsolatos lengyelországi fejlemények hasonlók ahhoz, mint ami Magyarországon történik".

Ahelyett, hogy csendben maradtak volna, közleményt adnak ki, átlépve a hűség minden vörös vonalát

- közölte Lewandowski névtelenséget kérő források szerint.

Frank Engel luxemburgi képviselő pedig azon véleményének adott hangot, hogy a közlemény "sértés a lengyelek és a frakció tagjai számára egyaránt".

(Fotó: Shutterstock)