A gyógyszergyártók és orvosok, intézmények közötti együttműködések indokolatlanul negatív megítélésének megváltozását, valamint az ezekkel kapcsolatos tévhitek eloszlatását is várják  a  független önszabályozásként megvalósuló, a jogi normáknál szigorúbb követelményeket megfogalmazó Transzparencia Együttműködés elindítói - mondta Jakab Zoltán, az IGYE elnöke a mai sajtótájékoztatón. A tagvállalatok körében végzett felmérésük szerint a cégek kétharmadánál 75-100 százalék közötti a támogatottsága a dokumentum által előírt közzétételi kötelezettségnek.

A Transzparencia Együttműködés keretében 2016 közepétől hozzáférhetővé válnak a csatlakozó gyógyszergyártók és az együttműködő orvosok és intézmények közötti támogatási szerződések, cégenként, a gyártók honlapján. A klinikai vizsgálatok adatait aggregált formában, kutatásonként lehet majd megtalálni, az orvosok konferencia részvételének, képzésének támogatását, illetve a tanácsadói szerződéseket az érintettek hozzájárulása esetén személyekre, illetve vállalkozásokra lebontva közlik majd.

Az arányokról szólva Némethi Erika, IGYE igazgató hozzátette, becslések szerint a teljes költség kétharmada, négyötöde aggregált szám lesz, a maradék további kétharmad-egyharmad arányban oszlik meg a tanácsadói szerződések illetve a képzések, konferencia részvételek között. Az adatgyűjtés már elkezdődött, a teljes összeg mértékéről egylőre még becslések sincsenek. A rendezvények támogatásáról mindenesetre  tudható, hogy a gyógyszeripari cégek Magyarországon évente mintegy kétmilliárdot fordítanak erre, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy a magyar orvosok is naprakészek legyenek a tudományos újdonságok terén.