Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A tárca közleménye szerint a felelősségteljes gazdálkodásnak köszönhetően stabil államháztartás, valamint az előrejelzésekkel összhangban lévő makrogazdasági mutatók jellemezték az elmúlt évet. A költségvetés így érdemben tudta biztosítani a kormány gazdaság- és társadalompolitikai céljainak megvalósulását.

A kormány fegyelmezett költségvetési politikája és a kedvező makrogazdasági folyamatok nyomán 2016-ban az államháztartás hiánya a GDP-hez mérten 1,9 százalékra teljesült, miközben a GDP-arányos államadósság még tovább, 73,9 százalékra csökkent. Tavaly már mindhárom nagy hitelminősítő ismét befektetésre ajánlott kategóriába emelte Magyarország besorolását, aminek köszönhetően még stabilabb lett az ország adósságfinanszírozása.

Az Országgyűlés honlapjára pénteken felkerült zárszámadási törvényjavaslat szerint a kormány azt indítványozza, hogy Magyarország 2016. évi központi költségvetésének végrehajtását az államháztartás központi alrendszere tekintetében 18 229 milliárd 923,4 millió forint bevétellel, 19 054 milliárd 915,3 millió forint kiadással és 824 milliárd 991,9 millió forint hiánnyal fogadja el a parlament.

Címlapkép forrása: Shutterstock.com