A portál szerint a China Mart bevásárlóközpontot a CECZ Trade Center Zrt. (korábban Fashion Mart Zrt.) üzemelteti, amelynek egyedüli részvényese tavaly december óta a CECZ Közép-Európai Kft. E kínai hátterű kft. pedig résztulajdonos a tavaly májusban alapított Első Magyar-Kínai Kereskedőház Kft.-ben, amelyben az az Eurobusiness Tanácsadó Kft. is érdekelt, ami a NAV-elnökhelyettes családjához köthető. Kovácsics Iván ugyan 2011. eleji adóhatósági kinevezése előtt nem sokkal távozott az ügyvezetői posztról, de a cégben most is csak felesége, a jelenleg ügyvezetői feladatokat is ellátó Kovácsics Éva és fiuk, ifj. Kovácsics Iván tulajdonosok.

Kovácsics egyébként 2006. óta tagja a Magyar-Kínai Gazdasági Kamara elnökségének, 2011-ben pedig a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnak dolgozott Kína-szakértőként, illetve 2010-ben még a kamara elnökeként segített a China Mart épületébe expót szervezni, tavaly nyáron pedig - már NAV-vezetőként - beszélt is itt egy üzleti rendezvényen.



Mindez azért is érdekes lehet, mert amikor a 444.hu tavaly télen rejtett kamerás felvételt készített a China Mart üzletház alagsorában nagy tételben zajló feketekereskedelemről, a portál ismertetett egy olyan pletykát is, amely szerint a pincében előre szokták tudni, hogy mikor jönnek ellenőrizni az adóhatóság emberei. A leleplező videó megjelenésének harmadnapján a NAV egyébként kiszállt a bevásárlóközpontba és az ellenőrzésről kiadott közlemény szerint büntetőjogi következményeket ígért.

Itt NAV közleménye

Az atlatszo.hu-n megjelent cikkel kapcsolatban a NAV álláspontja az alábbi: A Cégbíróság adataiból egyértelműen kitűnik, hogy Kovácsics Iván a NAV vám- és pénzügyőri szakmai elnökhelyettese a NAV megalakulása óta semmilyen tisztséget nem tölt be a cikkben említett cégben, az abban betöltött tisztségéről - éppen az összeférhetetlenség miatt - a NAV megalakulása előtt lemondott.

A NAV elnökhelyettese határozottan visszautasítja a cikkben szereplő vádat, mely szerint családtagjain keresztül, vagy személyesen bárkinek bármilyen támogatást adna a hatályos jogszabályok kijátszásában. A NAV elnökhelyettese - a hivatal valamennyi munkatársával együtt - továbbra is küzdeni kíván minden visszaélés ellen, amely Magyarország jogszabályait sérti, és versenyhátrányt okoz minden tisztességes vállalkozónak és vállalkozásnak.