Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Április végi okadatok szerint 43 nyugdíjas kapott 500 ezer és egymillió forint közötti ellátás - derül ki Rétvári Bence Emmi államtitkár parlamenti írásbeli válaszából, amit a MSZP-s Korózs Lajos nyújtott be. A levél szerint egymillió forint felett további két nyugdíjas kap havonta ellátás, ám az ő nyugdíjuk sem éri el a havi kétmilliót.

Az 500 ezer és egymillió forint közötti összegű nyugdíjakat nagyon hosszú, 47 évet meghaladó szolgálati idő alapján, átlagosan közel 67 éves életkorban igényelték. Az egymillió forint feletti nyugdíjat 50 év szolgálati idő alapján 69,5 éves, vagyis majdnem 70 éves biztosítottak igényelték. A magas összegű nyugdíjban részesülők 5-10 évvel a nyugdíjkorhatáruk után igényelték az öregségi nyugdíjat, vagyis ennyivel rövidebb lesz a nyugdíj folyósításának várható időtartama, s ennyi idővel tovább fizettek magas kereset után járulékot.

A járulékfizetési kötelezettség egyfelől a biztosítottat, másfelől a foglalkoztatót terheli. A foglalkoztató mindvégig felső korlát nélkül fizette meg a járulékot, jelenleg szociális hozzájárulási adót, a biztosított pedig 2013 óta köteles jövedelemkorlát nélkül megfizetni a nyugdíjjárulékot. A nyugdíjjárulék fizetési kötelezettség jövedelemkorlát nélküli teljesítése csak az egyik oka a magas összegű nyugdíjaknak. A másik ok a nyugdíjazás elhalasztása és a nyugdíjkorhatár feletti továbbdolgozás . Egy-egy év továbbdolgozás a megállapítandó nyugdíj összegét - a többlet szolgálati idő hatásán túl - 6 százalékkal emeli - írja az Emmi államtitkára.