Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Egy átlagos, negyed literes energiaitalban feleannyi koffein van, mint egy csésze erősebb főzött kávéban, és közel kétszer annyi, mint egy adag instant kávéban - így foglalhatók össze a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság vizsgálatának eredményei. A kutatásból kiderül, hogy egy energiaital koffeintartalma a feltüntetettnél magasabb volt, továbbá az olcsóbb pörkölt kávék élénkítő hatása a nagyobb.

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság által elvégzett összehasonlító vizsgálat célja egyrészt az volt, hogy kiderüljön, a boltokban kapható energiaitalokban valóban annyi koffein van-e, amennyit a címkén feltüntettek, másrészt az Élelmiszer és Vegyipari Laboratórium megvizsgálta azt is, hogy az energiaitalok koffeintartalma mennyi az őrölt kávékhoz, illetve az instant kávékeverékekhez képest.

Ha érdekli, hogyan zajlik egy ilyen vizsgálat, ne hagyja ki az alábbi videót!

 

Csak egy energiaital lógott ki a sorból

Összesen 30-féle terméket - köztük 8-féle őrölt kávét, 7-féle instant kávékeveréket, valamint 15-féle energiaitalt - vizsgáltak meg a szakemberek. A vizsgált kávék listája itt található, a vizsgált energiaitaloké pedig itt.

A vizsgálatok során az energiaitalok közül egy termék nem felelt meg a címkén feltüntetett koffeintartalom értéknek. A "Rockstar Supersours Energy Drink" ital esetében a mért koffeintartalom (29,8 mg/100 ml) meghaladta a termék jelölésén feltüntetett mennyiséget (24,0 mg/100 ml).

Az energiaitalok 1 dobozra átszámított koffeintartalma minden terméknél 200 mg alatti volt, átlagosan 73 mg. Egy csésze - 7 g őrölt kávéból készült - átlagos kávéban 110 mg, az adagolási javaslat alapján készült instant kávéból készült italban pedig 45 mg koffein található. Utóbbi egyben azt is jelenti, hogy ha valaki egy főzött kávé erősségét szeretné elérni instant kávéból, akkor a javasolt mennyiség kétszeresét kell bekevernie, ami kétszeres költséget is jelent.

Mennyi kávét ihat a gyerek?

A koffeintartalom mennyiségének ismerete különösen fontos az azt tartalmazó italok, élelmiszerek esetében, hiszen a túl sok koffeinbevitel kedvezőtlen mellékhatásokat okozhat, úgymint a szapora szívverés, a hasmenés, a dehidratáció, a szédülés, a hányinger, és az ingerlékenység is. A koffein érzékenység egyénileg igen eltérő lehet, ezért az energiaitalokat könnyű túladagolni.

Az EFSA (European Food Safety Authority) tanulmánya szerint felnőtteknek maximum 400 mg, terhes- és szoptató nőknek (a magzat, illetve a csecsemő szempontjából) maximum 200 mg koffein napi fogyasztása nem okoz egészségügyi problémát. Gyermekeknél pedig ezt a mennyiséget 3 mg/testtömeg kilogrammban határozták meg, így például egy 25 kg-os testtömegű gyermek esetében egy kisebb doboz energiaital elfogyasztása is egészségügyi kockázattal járhat.