Matolcsy György MNB-elnök és Orbán Viktor kormányfő csütörtök reggel jelentette be, hogy az MNB a Pénzügyi Stabilitási Tanács döntései alapján - az európai uniós irányelvekben biztosított jogi keretek között és a hazai jogszabályokban meghatározott felelőssége alapján - átveszi az MKB Bank irányítását és a leányvállalatokra is kiterjedően újjászervezi a hitelintézetet.

Ehhez Balog Ádám, az MNB alelnöke azt tette hozzá a pénteki sajtótájékoztatóján, hogy a magyar jegybank az uniós kötelezettségeinek megfelelően kellő időben tájékoztatta a tervezett lépésekről az érintett európai hatóságokat, köztük az ECB-t, részleteket azonban nem árult el.

Az Európai Bizottság a Napi.hu megkeresésére azt válaszolta, hogy a magyar hatóságok nem értesítették az Európai Bizottságot arról a döntésről, hogy a magyar kormány át kívánja adni az MKB tulajdonosi jogköreit az MNB-nek.

A témáért felelős biztottsági szóvivők - Vanessa Mock, a pénzügyi szolgáltatásokért és tőkepiacokért felelős szóvivő, valamint Ricardo Cardoso a versenypolitikai területért felelős szóvivő - lapunknak adott válaszukban emlékeztetnek az uniós bankszanálási direktívára (BRRD), amely kiköti, hogy egy tagállam bankszanálási hatósága akkor veheti át az irányítást egy bank felett, ha a bank bedől vagy valószínűleg csődbe megy, vagy nemzeti érdek a bank kritikus funkcióinak fenntartása a fizetésképtelenségi eljárás keretében történő felszámolással szemben. A magyar törvények értelmében az ország szanáló hatósága magyar jegybank - konstatálják a válaszukban.

A szóvivők közlése szerint az Európai Bizottság érdeklődni fog e művelet részleteiről a magyar hatóságoknál az uniós jogok betartásának biztosítása érdekében, beleértve azt is, hogy az állami támogartásra vonatkozó szabályoknak megfelel-e a magyar kormány e lépése.

Az Európai Központi Bank sem kapott értesítést arról, hogy az MNB átveszi a magyar kormánytól az MKB tulajdonosi jogkörét - legalábbis a Portfolio.hu-nak ezt válaszolta az euróövezeti jegybank.

Megjegyzés

Annyit érdemes megjegyezni e kormányzati döntéssel kapcsolatban, hogy a válság kitörését követően, amikor a kasszikus bankmentésekre (bail out) sor került, akkor általában államok/kormányok szálltak be tulajdonosként a hitelintézetekbe és mentették meg adófizetői pénzből. Tették ezt főleg azért, mert az érintett bankok esetleges bedőlése rendszerszintű kockázatot jelentett az adott országra, bizonyos esetekben (lásd görög, ciprusi nagybankok) az egész eurózónára nézve.Az MKB esetében erről szó sincs: a magyar kormány vette meg önszántából, a bank esetleges bedőlése - hiszen alacsony piaci részesedéssel bír - nem rántotta volna magával az egész magyar bankszektort, az MNB kommunikációja alapján nem jelentett rendszerszintű kockázatot. Az már csak hab a tortán, hogy egy versenypiaci szereplő mögé állították be a jegybank vagyonát.Ennek fényében - és ebből a szempontból - nem tűnik indokoltnak az állami mentőöv, így várhat még néhány kellemetlen pillanat a magyar kormányra és jegybankra.