"A döntés az önöké, de szeretném ha tudnák, hogy Magyarország büszke arra, hogy önök mellett állhat az Európai Unió tagjaként" - ezzel az üzenettel, Orbán Viktor miniszterelnök aláírásával jelent meg a Daily Mailben június 20-án egy egész oldalas hirdetés, amellyel a magyar kormányfő igyekezett maradásra bírni a szigetország lakóit - írja a vs.hu.

Mindezt 21 millió forintért tette a kormány, a reklámfelületet pedig a londoni magyar nagykövetség rendelte meg - derült ki Dömötör Csaba, a miniszterelnökség parlamenti államtitkára írásbeli válaszából. A hirdetés a kormányzati kommunikáció idehaza jól ismert vizuális elemeiből tevődött össze - az államtitkár szerint ezekért külön nem kellett fizetni, mivel a "felmerülő kreatív költségeket a kormány meglévő kommunikációs szerződései fedezték".

Az államtitkár szerint azért volt szükség arra, hogy Orbán Viktor az uniós kormányfők közül egyedüliként nyilvánítson véleményt ebben a témában, mert a kormány álláspontja szerint "az Európai Unió erősebb a britekkel együtt, és mi örülünk annak, hogy egy ilyen nagy nemzettel egy szövetségben lehetünk." Az államtitkár szerint ez indokolta a szöveg megjelentetését.

Az államtitkári szöveg arra is egyértelmű választ ad, hogy a kabinet mit gondol Magyarország uniós tagságáról: "Magyarország nemzeti érdeke az uniós tagság. Egy erős Európában vagyunk érdekeltek" - írta Dömötör.