Business Talks '24
Üzleti konferencia
Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!
jegyét most.
Pár napja jelent meg a KSH legfrissebb élelmiszermérlege, amely megmutatja, hogy egy-egy ember mennyi húst, kenyeret, halat eszik, valamint mennyi alkoholt fogyaszt.
Az új adatsor szerint szeszfogyasztásban javult a helyzet 2015-ben: 100 százalékos alkoholban számolva 9,2 liter jutott egy főre, ami alig marad el a 2014-es 9,3 litertől, de számottevő csökkenést jelent 2000-es évek első felében mért 11 literhez képest.
Év | Liter |
1980 | 11,7 |
1990 | 11,1 |
2000 | 10,0 |
2010 | 9,2 |
2015 | 9,2 |
Forrás: KSH |
Egy-egy ember átlagosan évente 667 kilogramm élelmiszert fogyasztott el, ami 2014-hez képest 20 kilós növekedést, de elmarad a 2000-ben mért több mint 700 kiló feletti fogyasztástól.
Látványosan nőtt a húsfogyasztás többéves távlatban: 2015-ben egy főre közel 64 kiló hús jutott, szemben a 2010-es 57 kilóval.
Látványosan nőtt a zöldség- és gyümölcsfogyasztás is: 2015-ben több mint 202 kiló volt az átlag, ami 22 kilós növekedést jelent a 2010-es szinthez viszonyítva, ugyanakkor visszaesést jelent a 2000-ben mért közel 220 kilóhoz képest.
Év | Hús | Tej | Cukor és méz | Zöldség, gyümölcs |
1970 | 58,1 | 109,6 | 33,7 | 155,7 |
1980 | 71,8 | 166,2 | 38,2 | 154,6 |
1990 | 73,1 | 169,7 | 38,6 | 155,4 |
2000 | 70,2 | 160,6 | 33,6 | 217,7 |
2010 | 56,7 | 156,8 | 29,2 | 190,0 |
2015 | 63,9 | 165,6 | 30,8 | 202,6 |
Forrás: KSH |