Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Pár napja jelent meg a KSH legfrissebb élelmiszermérlege, amely megmutatja, hogy egy-egy ember mennyi húst, kenyeret, halat eszik, valamint mennyi alkoholt fogyaszt.

Az új adatsor szerint szeszfogyasztásban javult a helyzet 2015-ben: 100 százalékos alkoholban számolva 9,2 liter jutott egy főre, ami alig marad el a 2014-es 9,3 litertől, de számottevő csökkenést jelent 2000-es évek első felében mért 11 literhez képest.

Mennyi szesz jut egy főre? (liter/fő/év)
ÉvLiter
198011,7
199011,1
200010,0
20109,2
20159,2
Forrás: KSH

Egy-egy ember átlagosan évente 667 kilogramm élelmiszert fogyasztott el, ami 2014-hez képest 20 kilós növekedést, de elmarad a 2000-ben mért több mint 700 kiló feletti fogyasztástól.

Látványosan nőtt a húsfogyasztás többéves távlatban: 2015-ben egy főre közel 64 kiló hús jutott, szemben a 2010-es 57 kilóval.

Látványosan nőtt a zöldség- és gyümölcsfogyasztás is: 2015-ben több mint 202 kiló volt az átlag, ami 22 kilós növekedést jelent a 2010-es szinthez viszonyítva, ugyanakkor visszaesést jelent a 2000-ben mért közel 220 kilóhoz képest.

Miből mennyi eszünk? (kg/fő/év)
ÉvHúsTejCukor és mézZöldség, gyümölcs
197058,1109,633,7155,7
198071,8166,238,2154,6
199073,1169,738,6155,4
200070,2160,633,6217,7
201056,7156,829,2190,0
201563,9165,630,8202,6
Forrás: KSH