Az Európai Támogatásokat Auditáló Főigazgatóság (EUTAF) jelentéseiről Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkárának elmondása szerint az április 15-ével a szakminisztériumokba olvadó közreműködő szervezetek kapcsán a független testület a humán kapacitás menedzselésére tett javaslatokat.

Az EUTAF attól tart, hogy az érintett tárcák képtelenek megtartani az egykori Magyar Gazdaságfejlesztési Központ (Mag) Zrt., az ESZA Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft., a KIKSZ Közlekedésfejlesztési Zrt. és a Nemzeti Környezetvédelmi és Energia Központ (NKEK) Nonprofit Kft. szakembergárdáját. Információink szerint a piaci jövedelmek és az állami bértábla közti különbségek 30-40 százalékos jövedelemkiesést is jelenthetnek az érintetteknek, ez főleg a béren kívüli juttatásokból adódik, a fluktuáció azonban így is bőven 10 százalék alatt van.

Csepreghy szerint ez is azt támasztja alá, hogy se mennyiségi, se minőségi akadályokba nem ütközik az összesen több mint 2100 főt számláló régi-új állomány munkája: az apparátus készen áll a 2007-2013-as ciklus zárására, illetve a 2014-2020-as előkészítésére.

A több mint 60 oldalas dokumentumban az EUTAF azt is nyomatékosította, hogy az irányító hatóságok és a közreműködő szervezetek megváltozó szerepe kapcsán módosítani kell a befogadó minisztériumok - az emberi erőforrások, a nemzetgazdasági, a nemzeti fejlesztési tárca, illetve a Miniszterelnökség - belső szabályzatát, ami egyértelművé teszi az eljárási rendet és a hatásköröket. Csepreghy azt állítja, ez csak technikai kérdés, már a vizsgálat idején folyamatban voltak ezek a módosítások.

A június 10-én, illetve július 16-án Brüsszelbe küldött EUTAF-jelentéseken túl az Európai Bizottság ellenőrei önálló auditot is végeztek. Látogatásai során a bizottság nem tett újabb észrevételeket, jelentése ugyanakkor még nem érkezett meg. A helyettes államtitkár arra számít, hogy megfelelőnek fogják találni a magyar intézményrendszert, így semmilyen akadálya nem lesz a további kifizetéseknek.

A helyettes államtitkár a Napi Gazdaságnak arról is beszélt, hogy az előző hétéves ciklusból a jövő év végéig elkölthető 8200 milliárd forint 100 százalékos felhasználása érdekében ez évre 2000 milliárd forint lehívása szerepel az ütemtervben, a kormányzati költségvetés terhére idén már közel 800 milliárd forintot fizettek ki, míg Brüsszel 540 milliárdot utalt. Az előző ciklus 8200 milliárdját 2015 végéig lehet felhasználni, a következő lépés az új érára vonatkozó partnerségi megállapodás és operatív programok véglegesítése. Csepreghy szerint erre Brüsszel álláspontja szerint is sor kerülhet őszig, még a jelenlegi bizottság mandátuma alatt. Az évtized végéig 7480, a mezőgazdasági támogatásokkal együtt mintegy 10 500 milliárd forint támogatási pénz áll majd Magyarország rendelkezésére.