A Napi Gazdaság keddi számának cikke

Tavaly ilyenkor már javában tartott a zöldség-gyümölcsszezon, és emiatt alacsonyabbak voltak az árak is, így nem meglepő a KSH által publikált inflációs adatban a termékcsoport kiugró árváltozása. A fogyasztásban jelentős súllyal szereplő görögdinnye alapesetben már június közepén megjelenik, tömegesen pedig július elejétől kínálják, az idén azonban jó esetben július közepe-vége felé lesz a főszezon.

Mint az idén mindent, a gyümölcsszezont is alaposan megkavarja az időjárás. A hideg tavasz és a hozamokat befolyásoló terméskötődési, illetve az érést lassító hűvösebb júniusi időszak ellenére a tavalyinál lényegesen jobb, erős közepes termést vár a zöldség-gyümölcs szektorban a terméktanács − mondta a Napi Gazdaságnak Mártonffy Béla, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke. A FruitVeb prognózisa szerint az idén mintegy 2,6 millió tonnás termés várható az ágazatban, ebből 1,7 millió tonnát a zöldségtermelés − beleértve a hajtatott zöldségeket is − ad majd. Az össztermésterület 160 ezer hektár, amiből 82 ezer hektár a zöldség és 79 ezer hektár a gyümölcs termőterülete. Bár az árak a szezonkezdetektől és az időjárástól függően hullámzanak, Mártonffy szerint a termelői árak a tavalyi szinten mozognak, és egy-két kivételtől eltekintve − ilyen a jelentős terméskiesést produkáló zöldborsó vagy a gönci kajszi, amelynél az észak-magyarországi termőhelyeken lesz nagyobb a kiesés − a termelők is megtalálják majd a számításukat.

A cseresznye esetében a szezonkezdetet rontotta, hogy a korai fajták érésekor az eső és a jégverések minőségi problémákat okoztak. A második ütemben érő fajták esetében már az árak is magasabbak voltak, ugyanakkor az Agrárgazdasági Kutató Intézet adatai szerint júniusban a korai fajták ára kilogrammonként 45, míg a későbbieké 25 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakáétól. A gyors érés a korai meggy esetében kisebb problémákat okozott − főleg azért, mert egy időre leállt az orosz frisspiaci exportra való felvásárlás − jelentősen nőttek az ipar felé irányuló megkeresések is. Ugyan a pálinkafőzdék teljes érettségi állapotban vásárolják a gyümölcsöket, azonban kármentéssel nem foglalkoznak, ha minőségi pálinkát állítanak elő − mondta a Napi Gazdaságnak Vértes Tibor, az Agárdi Pálinkafőzde főzőmestere. Szavai szerint náluk is megszaporodtak a termelői megkeresések, de nem vásároltak, csak a bevált partnereiktől. Eddig a cseresznyefelvásárlás futott le, tapasztalataik szerint az eső miatti alacsonyabb cukortartalom okozott problémákat. Az árak nem változtak tavalyhoz képest, a cég ugyanakkor a tervek szerint idén a minőségi pálinka piacán tapasztalható értékesítési problémák ellenére is több gyümölcsöt vásárol majd fel, mivel a tavalyi fagykár miatt csak kisebb mennyiséget és drágábban tudtak vásárolni, és most készleteznek.

Szabó József, a Fruitveb csonthéjasbizottságának vezetője szerint az idén kedvezően indult a meggy ipari felvásárlása, a kilogrammonként 200−240 forint közötti árak is elfogadhatóak a termelők számára. Egy átlagos évben 40 ezer tonna meggyet dolgoz fel elsősorban exportra a konzervipar, az idén azonban nőhet ez a mennyiség. Főleg azért, mivel a tavalyi terméskiesés miatt több feldolgozó is az előző éves szerződéséből maradt hátralékkal kezdte az évet, amit most teljesítenek.