Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az új 50 forintosokra a 2017-es budapesti Fina világbajnokság logóját is rányomják. A Magyar Közlönyben megjelent, az új érmét ábrázoló kép szerint ugyanakkor a vb hivatalos megnevezése angolul szerepel. Ezzel kapcsolatban Ikotity István LMP-s képviselő megkérdezte Matolcsy Györgyöt, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnökét, hogy "egy magyar pénzérmén miért nem magyarul jelölik meg a magyar világbajnokságot"? Az írásbeli kérdés és a válasz a parlament honlapján jelent meg.

"Az érme előoldalának fő motívuma a 2017-es 17. Fina világbajnokság hivatalos logóját örökíti meg, amelynek elemei zárt grafikai egységet képeznek. Az angol nyelvű World Championships felirat e hivatalos Fina esemény-logókép egyik elválaszthatatlan részeleme. A logó alkalmazására az MNB felhasználói szerződést kötött a vb-t szervező (állami tulajdonú - a szerk.) Bp2017 Nonprofit Kft.-vel. E szerződéssel összhangban a logó a Fina arculati szabályainak megfelelően és a szervezet előzetes jóváhagyásával került az érmén alkalmazásra" - írta válaszában a jegybankelnök .

Forrás: Magyar Közlöny

A budapesti vizes vb alkalmából az MNB június 14-én 2 millió példányban bocsátotta ki az 50 forintos forgalmi érme emlékváltozatát. Az MNB szerint az 50 forintos limitált, de a hagyományos emlékérmék néhány ezres kibocsátási mennyiségét meghaladó példányszáma lehetővé teszi, hogy ezen érmék eljussanak a lakossághoz, a hazai és külföldi gyűjtőkhöz és a vb résztvevőihez egyaránt. AZ MNB adatai szerint a kibocsátás óta eltelt néhány hét alatt az érme iránti érdeklődés minden eddigi forgalmi érme emlékváltozatának kibocsátását felülmúlja, és a jegybankhoz eddig beérkezett, kül- és belföldi lakossági visszajelzések is pozitívak - olvasható Matolcsy György válaszában.

Az új érme az MNB által törvényes fizetőeszközként kibocsátott forgalmi érmék minden kellékével (Magyarország-felirat, címletérték és Forint-megnevezés, kibocsátási év és verdejel) rendelkezik - áll a válaszban.

(Az úszó vb költségeiről itt olvashat friss híreket.)