Az MNB mesebeli fizetéseiről igen sokat lehetett hallani az elmúlt egy évben. A bérekre leginkább az irányította rá a figyelmet, hogy Vajda Zita, Matolcsy György barátnője - aki múlt hét óta már a jegybankelnök felesége - még 2016-ban bruttó 1,7 milliót keresett, amely nettó 1,15 millió forint.

Tavaly az Index írt arról, hogy a jegybank dolgozóinak bruttó alapbére 800 ezer forint, de volt 530 ezret kereső ügyintéző és 1,4 milliós tanácsadói fizetés is. Matolcsy György 5 milliót keres.

Autócsere

Az MNB idén bejelentette, hogy cseréli autóparkját, ami pont azért vált érdekessé, mert ilyen fizetések mellé vélhetően tisztességes autók is járnak - gondolhatnánk. Közleményében hangsúlyozta az MNB, hogy a flottában elektromos autók is lesznek, bár ez - mint kiderült - a 25 autóból mindössze kettőt jelent.

A beszerzés összértéke nettó 273,2, bruttó 347 millió forint, vagyis autónként átlagosan 13,9 millió forintot fizettek.

Mivel a Közbeszerzési Hatóság oldalára feltöltött szerződésben konkrét típusok nem szerepeltek, lapunk megkérdezte az MNB-t a beszerzés részleteiről. Mivel keretszerződésről van szó, a felszereltség egyelőre nem ismert. Azt viszont elárulták, hogy

  • 4 darab Volkswagen Golfról,
  • 2 darab elektromos Golfról,
  • 15 darab Passatról és
  • 4 darab Audi A6-osról van szó.

Arra a kérdésre, hogy miért csak két elektromos autót vásárolnak, az MNB azt válaszolta, hogy ezeket csak városon belül lehet használni, így jellemzően a jegybank épületei (a logisztikai központ és a székház) között használják majd.

Forrás: VW Media

Miért volt erre szükség?

Az autók cseréjére azért volt szükség, mert a jegybank gépjárműflottáját jellemzően 1-9 éves autók alkotják, közel 5 éves átlagéletkorral. Ezek főleg Audi A6-osok, Volkswagen Passatok, Skoda Fabiák és Superbek. Most azokat cserélik, amelyek 5 évnél idősebbek vagy a 150 000 kilométernél többet futottak.

Emellett az MNB flottájába tartozik egy VW Caravelle, egy Multivan és egy Mercedes V osztályú kisbusz, valamint egy Audi S5 is.

Az MNB-dolgozók számára szükség szerint, munkavégzéshez biztosított (kulcsos) autók mellett, gépkocsihasználatra jogosult a Magyar Nemzeti Bank elnöke, alelnökei, a monetáris tanács tagjai, főigazgatója, ügyvezető igazgatói, elnöki főtanácsadója, a felügyelőbizottság tagjai, valamint a békéltető testület elnöke.

Az MNB az elmúlt 3 évben 60-ról 32 darabosra csökkentette személygépjármű-flottáját.