A kórházi adósságrendezésnél figyelembe vett március 31-i határnapon a kórházi adósságállomány 82,9 milliárd forintra rúgott a MÁK adatai szerint. Ebből 59,2 milliárd forint a lejárt tartozás, ami azt jelenti, hogy a költségvetésben konszolidációra elkülönített 60 milliárd forint elég lesz, és mindenkit kifizetnek - jelentette be május 28-án az egészségügyi államtitkár. A mintegy 20 legnagyobb beszállítóval megállapodtak, a 60 milliárd mintegy 80 százalékát június végéig ki is fizették. Az intézményvezetők, és a beszállítók elméletben és átmenetileg megnyugodhattak, ez az állapot azonban vélhetően nem lesz tartós.

A MÁK június végi adati szerint a június végi kórházi adósságállománya 44,8 milliárd forintra rúg. Ha ebből a még ki nem fizetett - és egyelőre még szerződéssel sem megerősített - 12 milliárd forintot  (a teljes összeg 20 százalékát) levonjuk, nagyjából ott tartunk, ahol a korábbi becslések jelezték: az elhúzódó konszolidációnál nyár közepére az adósság újra meghaladja a 30 milliárd forintot. Az  adósságalakulás eddigi trendjét, a havi 3-5 milliárdos növekedést figyelembe véve, érdemi szerkezeti átalakítás nélkül, év végig újra 60 milliárdra nőhet a beszállítók felé fennálló tartozás. A június végére ígért érdemi, az adósságtermelést megállító átalakításról, az új ellátórendszerről, illetve az ezt megalapozó egységes koncepcióról viszont egyelőre továbbra sincsenek hírek.

Szegedre még nem jutott pénz

Szentes Tamás, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ főigazgató-helyettese sikeres, jól menedzselt kórházi adósságkonszolidációról számolt be a Napi Gazdaság Online oldalán. A MÁK június végi adatai szerint viszont meglehetősen széles sávban szóródnak az egyes intézményekben a konszolidációs eredmények, van ahol csak pár százalékkal csökkent az adósság, míg máshol akár 90 százalékkal is. Tíz intézményben, köztük milliárdos összeget maguk előtt görgetőkben pedig tovább gyarapodott a ki nem fizetett számlák összege.

A legnagyobb adósok listáját a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ vezette, március végén 4,85 milliárdos tartozással. Ez június végére 1,25 milliárdra apadt, az adósságok 74 százalékát kifizették. A gyógyító-megelőző ellátásban résztvevő egyetemek közül a Debreceni Egyetemen 4,65 milliárd volt a március végi elmaradás, az intézmény június végére ezt alig több mint egymilliárd forinttal, azaz az adósság 22 százalékával csökkentette, így most 3,58 milliárdos tartozással kezdi a második félévet.

Ennél is rosszabbul járt a Szegedi Tudományegyetem, ahol a 3,38 milliárdos márciusi adósság összes csökkenése a két időszak között mindössze 86 millió forint volt, azaz a tartozás 2,5 százalék. A Pécsi Tudományegyetem lényegében lefelezte 3,76 milliárdos tartozását, a Semmelweis Egyetem pedig 84 százalékkal, 3,57 milliárdról félmilliárdra faraghatta le fizetési kötelezettségét.

Úgy csökkent, hogy nőtt

A nagy, milliárdos fizetési hátralékot maguk előtt görgető intézmények közül is találni olyat, nem is egyet, amelynek márciusról júniusra tovább nőtt az adóssága. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházban az adósságkonszolidáció dacára a március végi 1,72 milliárdos tartozás félév végére 26 százalékkal 2,17 milliárdra gyarapodott. A Zala megyei kórházban "csak" 19 százalékos volt a növekmény, így 1,91 milliárdról 2,18 milliárdra duzzadt az adósság.

A lejárt adósságra fordítható konszolidáció a 60 napon túli állományt 40 százalékkal, a 30-60 nap közötti tartozásokat 22 százalékkal csökkentette. A 30 napnál rövidebb lejáratú tartozások állománya 37 százalékkal apadt. Úgy tudjuk, a kifizetések befejezése július végére várható, az adósság újratermelődése viszont egyelőre folyamatos.