Eszerint továbbra is a kiadási sikerlistákat vezeti Rejtő Jenő, Lőrincz L. László, Vavyen Fable mellett Paolo Coelho. A legnépszerűbb könyvek listája egyben a mindenkori divatot is mutatja. A magyar szerzők sikerlistáját vezető írók nem változtak
az elmúlt években, bár a kiadási példányszám csökkenése itt is tapasztalható volt egy-egy műnél. Ehhez hasonlóan a külföldi szerzők nagy példányszámú műveit is általában csökkenő megjelenési példányszám jellemezte.

Tavaly hárommillióval csökkent a példányszám

A KSH összesítése szerint Magyarországon 2010-ben összesen 13 948 nyomtatott mű jelent meg, 35 millió példányban. Műfaji, kiadványfajtánkénti megoszlását tekintve a papíralapú kiadványok 89,5 százalékát a könyvek teszik ki, további 4 százalékban füzetek, 7 százalékban pedig zeneművek, kották, térképek és egyéb sokszorosítások lettek kinyomtatva. A kiadott könyvek és füzetek száma 12 997, példányszámuk több mint 34 millió volt múlt esztendőben. Ezen belül 12 480 könyv, amely 361 címmel kevesebb, a példányszám pedig 3 millióval alacsonyabb az egy évvel korábbinál. Az összes kiadott művek között - összhangban a forgalmi adatokkal - emelkedett a szakirodalmi és ifjúsági könyvek cím- és példányszáma, viszont jelentősen csökkent az ismeretterjesztő és a szépirodalmi kiadványoké.

Egy-egy műből átlagos 2700 példány adtak ki

A kiadott művek átlagos példányszáma 2700 volt, ami viszonylag kis szóródást takar. Százezren felüli példányban mindössze 1 könyvet adtak ki az elmúlt 2 évben, és együttesen alig 17 százalékot tett ki az átlagot meghaladó érték. (A változatlan utánnyomások számát figyelembe véve valószínűleg jelentősen módosulnának az értékek - teszik hozzá a KSH szakértői.) Legnagyobb átlagpéldányszámban a tankönyvek jelentek meg (5543 darab), ezeket követték az ismeretterjesztő-, az ifjúsági- és gyermekirodalom 3200-3400 példánnyal. Az utóbbi két évben a művek 28 százaléka külföldi szerzőktől származott, közülük mintegy háromnegyede amerikai, angol és német írók tollából.

A külföldi szerzők műveinek a példányszámból való részesedése 2010-ben 36 százalék volt, ezen belül a vezető amerikai auktorok alkotásainak példányszáma 14 százalékkal haladta meg az átlagost. Az angoloké 10 százalékkal az átlag alatt maradt, a spanyol alkotások - a külföldi szerzők műveinek átlagpéldányszámának háromszorosával - reneszánszukat élik. Az idegen szerzők alkotásaiból legnagyobb arányban (39 százalék) a szépirodalom, 23 százalékkal a szakirodalom és 18 százalékkal az ifjúsági és gyermekirodalom részesedett 2010-ben.

A nagy múltú kiadók közül a Nemzeti Tankönyvkiadó, az Akadémiai Kiadó, az Európa és a Móra még mindig jelentős súlyt képvisel a könyvkiadásban. Az egyik legszélesebb kínálatot az Alexandra Könyvkiadó nyújtja. A tankönyv és oktatási segédanyagok területén jelentős még az Apáczai és az Egmont-Hungary kiadók tevékenysége. A szerzői kiadások száma az összes kiadványnak alig haladja meg az 1 százalékát, a múlt évben átlagosan 615 példányban adtak ki ilyen módon az alkotók.

Lefelé tart a könyvpiac

A 2010-es könyvforgalom - a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének (MKKE) adatai szerint - 61,57 milliárd forint volt, ez lakosonként átlagosan 6200 forint könyvekre fordított éves kiadást jelent. A könyvforgalom folyó áron számolva 4,1%-kal csökkent az előző évhez képest. A magyarországi könyvpiac termelési értékének 90 százalékát fedi le 2010-ben a 181 céget tömörítő társulás.

Az MKKE a magyarországi könyvforgalomról évente rendszeresen felmérést végez a könyvpiac jelentősebb cégei körében. A legfrissebb eredmények azt mutatják, hogy a közoktatási tankönyvek és nyelvkönyvek piaca 2010-ben is megőrizte primátusát, és 16,6 milliárdos forgalmával az összforgalom 27,0 százalékát tette ki. Az ismeretterjesztő könyvek az előző esztendőkben elfoglalt pozíciója - a forgalom értékének, 0,7 százalékos (14,8 millió forint) csökkenése ellenére - a könyveladáson belüli 24,0 százalékos összpiaci részarányával változatlan maradt. A szépirodalmi művek az elmúlt évben közel 13 milliárdos forgalmat könyvelhettek el, a teljes könyvpiac 20,6 százalékát, ami nemzetközi összehasonlításban is ritkaságszámba menően magas arány.

 

A legnagyobb példányszámű könyvek 2010-ben
Szerző és címPéldányszám (ezer)
Magyar szerzők

Rejtő Jenő: A tizennégy karátos autó60,1
Lőrinc L. László: A teaültetvény 1-2.60,0
Lőrincz L. László: Hannahanna méhei60,0
Mikszáth Kálmán: A két koldusdiák45,0
Vavyan Fable (Molnár Éva): Csontfuvola35,0
Külföldi szerzők
Stephenie Meyer: Hajnalhasadás100,0
Stephenie Meyer: Bree Tanner rövid második élete60,0
Paulo Coelho: Brida50,0
Lee Child/Donna Vanliere/Mary Higgins/C. J. Sansom: Elveszett holnap/A karácsony ígérete/Hol vagy/Jelenések44,5
Ray Koury/Louise Saffer/Illiam G. Taooly/ Gart Tein: A jel/Szerencsé véletlen/Megszállottak/Enzo44,4
Forrás: KSH