A válságkezelés legfontosabb lépéséhez érkezett a kormány a jövő évi költségvetés elfogadásával - mondta Bajnai Gordon miniszterelnök a kormány keddi ülésének nyilvános részén. A válságkezelés első eredményei már látszanak az építőipar növekvő teljesítményében és a csökkenő csődkockázatokban - tette hozzá.

A válság azonban még tart, a GDP idén és jövőre összesen hét százalékkal zsugorodik - átmenetileg a kiadások csökkentésére van szükség. Takarékos költségvetés készül, ám a jövő évi büdzsé több puszta takarékosságnál ez az adócsökkentés éve is lesz - mondta a kormányfő.

A kormány tisztában van azzal, hogy számol érdekcsoport lobbizni fog a több pénzért - de kormány még a megérthető követeléseknek is ellentmond. A 3,8 százalékos hiánycél tartása érdekében kevesebb pénzből gazdálkodhatnak az önkormányzatok, de mint az ismert kevesebb pénz jut a közösségi közlekedés támogtásár. Bajnai emlékeztetett arra, hogy minden magyar állampolgár évi 33 ezer forinttal támogatja a közösségi közlekedést - ha utazik, ha nem. Ezt az összeget hosszú távon csökkenteni kell a következő években - fogalmazott Bajnai.


A miniszterelnök ígéretet tett arra, hogy növelik a rendőrég támogatását, bővül a közmunka program, emelett a 2010-es költségvetés megteremti a már elfogadott adócsökkentések mozgásterét is.


A kormány ma első olvasatban tárgyalja a büdzsé tervezetét, ám részletekről csak holnap tartanak tájékoztatót. A 2010-es költségvetés tervezetét várhatóan a jövő pénteken a kormány benyújtja a parlamentnek