Timothy Ash, a Standard Bank londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokra szakosodott vezető közgazdásza befektetők számára összeállított átfogó helyzetértékelésében kiemelte, hogy januártól áprilisig az államháztartási hiány elérte az éves cél 60 százalékát. Az elemző véleménye szerint nem kizárt, hogy e "csalódást keltő" költségvetési teljesítmény jelentheti a legnagyobb kockázatot az EU-eljárás feloldására.

Felidézte ugyanakkor azt is, hogy a magyar kormány a szektoradók további emelését helyezte kilátásba arra az esetre, ha az eddigi hiánycsökkentő intézkedések nem bizonyulnának elégségesnek. Ez ismét "ütközőpályára állítaná" Magyarországot az EU-val és a nagy üzleti vállalkozásokkal. Ebben a környezetben a Magyarországgal szembeni túlzottdeficit-eljárás megszüntetése jelentheti az elmozdulást "a legkisebb ellenállás felé" - fogalmazott. A szakértő megjegyezte, hogy az EU-n belül "a vélemények súlypontja" egyébként is éppen most helyeződik át az államháztartási szigorról az anticiklikus költségvetési politika kiterjedtebb alkalmazása felé.

Mindezt egybevetve, "nettó mérleget vonva arra a véleményre hajlunk", hogy az Európai Bizottság végül a túlzottdeficit-eljárás megszüntetését javasolja Magyarország esetében, ami "jelentős fegyvertény" lenne az Orbán-kormány szempontjából. Egy ilyen fejlemény komoly mértékben javítaná a kormány költségvetési rugalmasságát éppen a 2014-es választások előtt, és rövid távon erősítené a magyar befektetési eszközöket - áll a Standard Bank vezető londoni közgazdászának keddi elemzésében.

Más nagy londoni házak is hasonló következtetésekre jutottak legutóbbi előrejelzéseikben. A Morgan Stanley globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokra szakosodott közgazdászai a magyarországi makro- és monetáris fejleményekről befektetőknek összeállított új elemzésükben annak a véleményüknek adtak hangot, hogy a vártnál jobb első negyedéves GDP-adatok és a nemrég bejelentett költségvetési intézkedések nyomán 50 százalék fölé emelkedett a Magyarországgal szembeni túlzottdeficit-eljárás idei megszüntetésének esélye.

A ház szerint ha az uniós eljárás megszűnik Magyarországgal szemben, az jelentősen csökkentené az egyes szolgáltatási szektorokra kirótt különadók emelésének, vagy más, ad hoc jellegű adók kivetésének valószínűségét.

A Morgan Stanley londoni elemzői hangsúlyozták azt is, hogy várakozásuk szerint a térség több más országa - elsősorban Lengyelország - legalább még egy évig a túlzottdeficit-eljárás hatálya alatt marad, és ez is elősegítheti Magyarország relatív kockázati profiljának átértékelését.

Egy másik globális pénzügyi csoport, a JP Morgan londoni elemzői is úgy vélekedtek legújabb helyzetértékelésükben, hogy jelenleg már "felesnél jobb" az esélye a Magyarországgal szembeni uniós túlzottdeficit-eljárás leállításának.