A lap a Hungarian Spectrumra hivatkozva azt írja, hogy a kuratóriumi tagok fele kilépett a Fellegi Tamás volt nemzeti fejlesztési miniszter irányításával működő The Hungary Initiatives Foundation (HIF) nevű magyar alapítású amerikai alapítványból.

Eszerint George Pataki, New York egykori kormányzója nincs már a tagok között, csakúgy, mint Katrina Lantos Swett, Tom Lantos, a 2008-ban elhunyt, magyar származású kongresszusi képviselő lánya sem. A HIF honlapja szerint már nincs a kuratóriumi tagok között Susan Hutchinson, a Charles Simonyi Fund for Arts and Sciences igazgatója sem, és eltűnt a tagok közül Michael J. Horowitz is.
Fellegi 2011-ben. A nemzeti fejlesztési miniszter főlobbista lett.

A honlap szerint négyen maradtak az alapítvány kuratóriumában Fellegin kívül: April H. Foley egykori budapesti amerikai nagykövet, dr. John P. Lipsky, az IMF korábbi igazgató-helyettese; Kurt Volker, az Egyesült Államok volt NATO-nagykövete, illetve Edith K. Lauder, a Magyar-Amerikai Koalíció egykori elnöke. A Hungarian Spectrum felhívja rá a figyelmet, hogy a maradók között sem teljes az egyetértés, hiszen Kurt Volker, Orbán Viktor korábbi támogatója is bírálatokat fogalmazott meg a magyarországi fejleményekkel kapcsolatban az ATV-nek adott interjújában.

A Népszabadság megkeresésére Susan Hutchison azt válaszolta: Azért voltam a HIF kuratóriumának tagja, hogy segítsek a felállításával, és most, hogy már egy néhány éve megalakult az én szakértelmemre nincs szükség többé. A kuratóriumi tagok önkéntesként dolgoznak, és az Egyesült Államokban az a hagyomány, hogy a tagok rendszeresen cserélődnek és új önkéntesek jönnek helyettük.

A volt nemzeti fejlesztési miniszter Fellegi jelenleg az Orbán-kormány fő lobbistája Washingtonban. Emellett vezeti a HIF-et, amely amerikai, nonprofit szervezetként határozza meg magát, feladata pedig, hogy elősegítse a Magyarország és az Egyesült Államok közötti együttműködést. A Budapest Beacon szerint Fellegi vízumkérelmében az áll: fizetése évi 155 085 dollár, azaz közel 38 millió forint - írta a nol.hu.