A kormány célja az volt, hogy a migráns-témát tovább tudja "görgetni". Ehhez pedig újabb elemekre volt szükség, amely a korábbiakhoz képest újdonságot jelentenek a kommunikációban - állapítja meg a kutatóintézet. Soros György személye nem az utóbbi három hónapban jelent meg a kormányzati kommunikációban, hiszen már a februári- áprilisi időszakban is a Top5 téma közé került be. Ugyanakkor a mostani adatok azt mutatják, hogy az elmúlt három hónapban a belpolitikai témák közül Soros György mozgatta meg legjobban az internetezőket, azaz a róla szóló hírek keltették a legnagyobb indulatokat (akár pozitív, akár negatív értelemben).

Talán nem meglepő, főleg a botrány kivételesen rossz kommunikációs kezelése miatt is, hogy a BKK e-jegyrendszer körüli botrány lett az elmúlt három hónap második legfelkapottabb ügye. Ennek elsőre nincsen direkt politikai kapcsolata, hiszen nem közvetlenül a kormányt, kormánypártokat érinti, sőt a tulajdonos fővárosi önkormányzati is próbált hátrébb lépni az ügytől. Ugyanakkor a rossz működtetés, a tömegközlekedés körül jelentkező problémák már szavazatokban mérhető problémává válhatnak, főleg a 2019-es főpolgármesteri választáson.

A lex-CEU volt a február-április közötti időszak Top témája 2,5 millió megosztással, kommenttel. Érezhetően a téma hevessége alábbhagyott a mostani időszakban, és már csak a harmadik legfontosabb témává vált 211 ezer aktivitással a netezők körében.

Omladozó közszolgáltatások

A Policy szerint egészségügy és az oktatás két olyan szakpolitikai terület, amely az elmúlt hónapokban slágertémává vált. Érezhetően komoly verseny lesz az ellenzéki pártok között a 2018-as választás előtt, hogy ki tud hitelesnek tűnő megoldást mondani ezeken a területeken. Az elmúlt három hónap adatai alapján az egészségügy került most inkább reflektorfénybe. Köszönhető ez a rossz kormánypárti megszólalásoknak, amikor világszínvonalú magyar egészségügyről beszéltek, valamint a kórházi osztályokon kialakult munkaerőhiányról szóló híreknek, illetve az eszközhiány miatti haláleseteknek.

Botka Lászlónak, mint az MSZP miniszterelnök-jelöltjének útja, egyre nehezebb a folyamatos belső háborúk miatt. A párton belüli konfliktusok eredménye, hogy nagyobb nyilvánosságot kapnak ezek az ügyek, mint a választáskora megfogalmazott ígéretek. Jól mutatja ezt, hogy miközben a Molnár és Botka közötti, valamint Botka és Gyurcsány közötti viták a Top5-be vitték az ellenzéket, addig a 13. havi nyugdíj megígérése szinte marginális hatást váltott ki.

Soros kivételével nincs tematizációs ereje a Fidesznek

Három hónappal ezelőtti elemzésében az intézet azt írta, hogy "az interneten a választók aktivitását olyan ügyek határozták meg, amelyek nem kedvezőek a kormánypártoknak. Ez alól egyedül a "sorosozás" jelenti a kivételt, ahol elérik, hogy ismertté válik a neve hazai közvéleményben is."

A kormány érezhetően minden tematizációs erejét erre az egy témára fűzi fel, és ez mindenképpen alkalmas arra az adatok alapján, hogy a legerősebb hatást váltsa ki a netezők körében. Ezenkívül más témája a kormánynak nem hagyott jelentős nyomot (például a a nemzeti konzultáció sem) a felhasználók körében.

Háttér

A Policy Agenda negyedéves rendszerességgel elkészíti azt a politikai ügyeket érintő elemzését, amely megmutatja, hogy az internetet használók körében mely témák voltak a leginkább érdekesek. Ennek során nem egyes hírek olvasottságát, vagy hírportálok látogatottságát mérik, hanem azt, hogy az adott témák mekkora hatást váltanak ki a netezőkből.

Az elemzés módszertana elolvasható a Policy Agenda honlapján.