Tájékoztatásuk szerint a potenciális kínai befektetőkből álló küldöttség a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) és a Bank of China (BOC) közös Befektetésösztönző Programja keretében rendezett szemináriumon vett részt, amelyet Szabó László külügyi és külgazdasági államtitkár nyitott meg, és előadást tartottak Bödőcs Róbert, a HIPA elnök-helyettese, a Kínai Népköztársaság magyarországi nagykövete, a delegációt vezető kínai kormányzó, a Bank of China vezetői.

Szabó László külgazdasági és külügyi államtitkár elmondta, hogy a rendezvény egyértelműen bizonyítja a magyar kormány keleti nyitás politikájának sikerét. Kína a legjelentősebb ázsiai piac, Magyarország 10. legfontosabb kereskedelmi partnere globálisan.

Ismertetése szerint a kétoldalú kereskedelem volumene eléri a 7,2 milliárd dollárt és a magyar export 2014 első öt hónapjában a tavalyi időszakhoz képest 11,2 százalékos növekedést produkált.

Az államtitkár kiemelte továbbá, hogy a magyarországi kínai befektetések értéke már meghaladja a 2,8 milliárd dollárt. Hangsúlyozta: a magyar kormány egyik fő célkitűzése a kínai befektetések Magyarországra vonzása annak érdekében, hogy erősödjön Magyarország európai termelési központi szerepe, és a kínai vállalatok Európa kapujaként tekintsenek Magyarországra, és innen kiindulva erősítsék térségbeli jelenlétüket - közölte a HIPA.

A Nemzeti Befektetési Ügynökség közleményében rámutatott, hogy a budapesti rendezvény annak a programsorozatnak a folytatása volt, amely a HIPA és a BOC közös szervezésében idén júniusban indult Kínában, a "Magyarország, Közép-Kelet-Európa szíve, az Európai Unió kapuja" című befektetésösztönző roadshow négy kínai várost érintett, és mintegy 300 helyi vállalat számára adott részletes információkat Magyarország üzleti környezetéről és befektetési lehetőségeiről.