Thomas J. Sargent, a New York University, valamint Christopher A. Sims, a Princeton University professzora kapta megosztva 2011-ben a Sveriges Riksbank közgazdaság-tudományi Nobel-emlékdíját (közismert nevén a közgazdasági Nobel-díjat) a makroökonómia területén végzett empirikus vizsgálataikért.

Egy átmeneti monetáris szigorítás vagy egy adóvágás hogyan hat a GDP-re és az inflációra? Mi történik ha a jegybank változtat az inflációs célján vagy a kormányzat módosítja a költségvetési hiányt? Ehhez hasonló makrogazdasági változók közötti oksági kapcsolatokra keresték a választ a mostani Nobel-díj kitüntetettjei.

A reláció két irányú: a gazdaságpolitika hatással van a gazdaságra, de ugyanúgy igaz az állítás fordítva is. A magánszektor jövőre vonatkozó várakozásai nagy mértékben befolyásolják a gazdasági tevékenységük, legyen szó bérezésről, megtakarításról, beruházásról stb.

A díjazottak sokat tettek a várakozások szerepének megismertetéséért és azoknak a gazdaságpolitikában történő figyelembevételéért. Thomas Sargent a gazdaságpolitika permanens, Christopher Sims az átmeneti hatásait elemezte ökönometriai eszköztárral.

Sargent (forrás: nobelprize.org)