Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Ez évben eddig összesen 1054 milliárd forint európai uniós támogatást fizetett ki a kormány a régi és az új EU-s ciklus kötelezettségvállalásai alapján, az idei negyedik negyedévre duplázódást vár a kabinet, és így teljesül majd az idénre tervezett 2048 milliárd forintos kifizetés - mondta Csepreghy Nándor a Portfolio.hu által rendezett Budapest Economic Forum nyitóelőadásában.

A magyar gazdaság helyzetéről elmondta, hogy a 2010-es kormányváltáskor 3,73 millió ember dolgozott Magyarországon, most közel közel 4,4 millióan dolgoznak, vagyis időarányosan jól áll a kormány azon vállalása, hogy 10 év alatt 1 millió új munkahelyet létesít. A magyar gazdaság teljesítménye, növekedése jelentősen kapcsolódik az uniós forrásokhoz, és míg az előző ciklusban a pénzfelhasználás maximalizálására törekedett a kormány, addig a 2014-2020-as időszakban a hatékony felhasználásra, a hatékony kihelyezésre helyezte a hangsúlyt.

A kormány idén januárban tűzte ki azt a célt, hogy 2048 milliárd forintos uniós támogatást fizet ki ebben az évben, ebből a harmadik negyedév végéig 971 milliárd forintot kellett teljesíteni, a mostani helyzet alapján 1054 milliárd forintot utalt át eddig a kabinet, ami tartalmazza még a 2007-2013-as uniós költségvetési ciklushoz tartozó áthúzódó tételeket is, és 800 milliárd forintot a 2014-2020-as ciklushoz tartozó kifizetésekből.

A Miniszterelnökség parlamenti államtitkára egy a portfólió.hu-n szerdán megjelent cikkre visszautalva hangsúlyozta: Magyarország várhatóan nem ront eddigi uniós 2-es - besorolásán a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) nyári uniós auditjának eredménye miatt, de egy vita esetében sem lenne veszélyben a költségvetés, mivel a hiány mértékét a tagállamok követeléseivel csökkenteni kell.

Az államtitkár kiemelte: a portfolio.hu-n leírtakkal szemben az átvilágítás során kizárólag a GINOP irányítási és ellenőrzési kontrollrendszerét vizsgálták az auditorok, nem a hazai fejlesztéspolitikai intézményrendszert. Így a program-specifikus vizsgálat alapján készülő jelentés sem egy átfogó, horizontális elemzés, dokumentum lesz.

Ismertette: az EU-ban 4 besorolási fokozat létezik az uniós gyakorlatban, a legjobb az 1-es "osztályzat", - amelyet szinte képtelenség elérnie az országoknak -, Magyarország általában 2-es fokozatot szokott kapni, ami azt jelenti, hogy a rendszer működik, csupán kisebb javítások szükségesek. A harmadik fokozat a rendszer súlyos hiányosságait, a 4-es pedig a működésképtelenséget jelenti.

Csepreghy Nándor elmondta: idén eddig 4746 állami alkalmazott kezdte meg a regisztrációt az állami projektértékelői rendszerben, 2116 emberrel kötött már szerződést a Miniszterelnökség, ennyi szakértőt regisztráltak, és 3912 projekt értékelése kezdődött meg. Az államtitkár rámutatott: a visegrádi országok között Magyarország jól áll a 2014-2020-as uniós források pályázati meghirdetésével és a határozatokkal is, míg Magyarország a 7 éves keret 71 százalékát már meghirdette, addig a második helyen álló cseheknél 54,7 százalék ez az arány. Magyarország a 7 éves keretnek már a 34 százalékát odaítélte, itt Szlovákia áll a második helyen 13,1 százalékos aránnyal az augusztus végi adatok alapján.