Kisebb második negyedévi államadósságról számolt be az MNB 2013 második negyedévére vonatkozóan a korábbinál. A nettó tartozás a GDP 61,6 százalékán áll az azt megelőzően jelzett 62,1 százalék helyett, míg a maastrichti (bruttó) adósság 81,4 százalék helyett 81,1 százalékon.

A korrekció a korábbi negyedéveket is érintette, így a 2012 negyedik negyedévi adósságmutatót hajszálnyival felfelé módosította az MNB, az ideieket viszont lefelé -  ennek részleteit az alábbi táblázat mutatja, azt követően pedig az új adatokkal felfrissített adósságnyomás-mérő található, amit azt követően raktunk össze, hogy az NGM finanszírozási okokra hivatkozva levette honlapjáról a sajátját. (A nettó adósságot mutató ábrához kattintson az infografikára, a kis karikába!)

Az államadósság alakulása
GDP-arányos mutatók (%)2012. I.II.III.IV.2013. I.II.
Maastrichti adósság (új adat)79,978,778,579,382,381,1
Maastrichti adósság (régi adat)79,978,778,579,282,481,4
Nettó adósság (új adat)54,155,957,760,861,261,6
Nettó adósság (régi adat)54,055,857,660,661,162,1
Forrás: Napi.hu, MNB

Ahogyan az a fenti grafikonból is látszik, az adósság növekedésének alaptrendje a korrekció ellenére sem változott - kérdés, hogy az év végére sikerül-e alulmúlni a 2012 december 31-i szintet.

Jól áll a hiány

Az MNB jelentése szerint az államháztartás nettó finanszírozási képessége a 2013 második negyedévével záruló elmúlt egy évben a GDP -2,3 százaléka (-659 milliárd forint) volt, jócskán elmaradva a bűvös 3 százalékos plafontól. 2013 második negyedévében az államháztartás nettó finanszírozási képessége a negyedéves GDP -1,6 százalékát tette ki (-115 milliárd forintot). Az államháztartás bruttó, konszolidált, névértéken számításba vett (maastrichti) adóssága 2013 második negyedévének végén a GDP 81,1 százaléka volt (23 248,9 milliárd forint). Az adósság a második negyedévben 98 milliárd forinttal csökkent, ami 216 milliárd forintnyi nettó hitelfelvétel és a forint 314 milliárd forintos erősödésének egyenlegeként alakult ki.

Az államháztartás nettó tartozása (17666 milliárd forint) a GDP 61,6 százalékát tette ki 2013 második negyedévének végén. Éves összevetésben az államadósság 1065 forinttal nőtt - e növekedés 70 százalékát a nettó hitelfelvétel, 30 százalékát pedig a forintgyengülés miatti átértékelődés adta.

2013 második negyedévében a központi kormányzat nettó finanszírozási igénye 772 milliárd forint volt. A szektor pénzügyi eszközei közül elsősorban a vállalatokkal és a külfölddel szembeni egyéb követelések növekedtek jelentős mértékben, számottevő csökkenés csak a rövid lejáratú hiteleken mutatkozott. A kötelezettségek közül jelentősen növekedett a központi kormányzat hosszú lejáratú értékpapír- és hitelállománya, amiben kiemelkedő szerepet játszott a második negyedévben lezajlott önkormányzati adósságátvállalás, emellett nagymértékű állampapír-kibocsátás is történt.

A helyi önkormányzatok nettó finanszírozási képessége 568 milliárd forint volt a második negyedévben. Pénzügyi eszközeik közül számottevően csökkentek a hitelintézeteknél elhelyezett betéteik, kötelezettségeik alakulását pedig az adósságátvállalás határozta meg, aminek következtében jelentősen csökkent hosszú lejáratú értékpapír-állományuk és hiteltartozásuk.

A társadalombiztosítási alapok nettó finanszírozási képessége 89 milliárd forint volt. Eszközeik közül a folyószámla betétek és a háztartásokkal szembeni adóköveteléseik növekedtek, kötelezettségeik közül a rövid lejáratú hiteltartozások csökkentek elsősorban.

Lehet még korrekció

A későbbiekben még ezek az adatok is változhatnak: mivel a 2013. második negyedévi költségvetési mérlegjelentések még nem állnak rendelkezésre, a második negyedévi teljes körű pénzügyi számlák összeállítása során az államháztartás egyes követelései és kötelezettségei becsléssel kerültek meghatározásra. Ezek a tételek (és ezáltal a szektor nettó finanszírozási képessége) a későbbi adatközlésekben változhatnak. A jegybank hozzáteszi: a költségvetési intézményi átalakítások, az adósságátvállalások és eszköz-átcsoportosítások 2012 és 2013 folyamán jelentős hatást gyakoroltak az államháztartás szerkezetére, és bizonytalanságot okozhattak a statisztikában felhasznált költségvetési, államháztartási információkban, így az államháztartás pénzügyi számláinak adataiban is.

A központi kormányzat 2013 júniusában 583 milliárd forintnyi adósságot vállalt át a helyi önkormányzatoktól, amely a központi költségvetés által a helyi önkormányzatoknak nyújtott transzferként, azaz kiadásként illetve bevételként jelenik meg a nemzeti számlákban. Ennek következtében a központi kormányzat nettó finanszírozási képessége az átvállalt összeggel csökkent, míg a helyi önkormányzatoké ugyanennyivel növekedett, így az államháztartás hiányára nem volt hatással. A pénzügyi számlákban az adósságátvállalás a központi kormányzat kötelezettségeinek növekedésében, illetve a helyi önkormányzatok kötelezettségeinek csökkenésében mutatkozik meg. Államháztartási szinten az adósságátvállalás nem emelte az államadósságot, mivel az érintett adósságállomány csak az államháztartás egyik alrendszerétől a másikhoz került át - fogalmaz a jegybanki jelentés.