Kandrács Csaba, a MARK Zrt. vezérigazgatója a Magyar Bankszövetség és a Mark által a programról szervezett rendezvényen elmondta: a regisztrációt követően 12 hónap áll majd a felek rendelkezésére, hogy az értékelési folyamatot lezárják és a bankok a Mark által tett ajánlatot elfogadják. A problémás projekthitelek jelenleg az új hitelezés elől foglalják le a bankok tőkéjét, likviditását és hitelezési kapacitását.

Az Európai Bizottság február közepén hagyta jóvá a Mark módszertanát a nem teljesítő követelések és kereskedelmi ingatlanportfóliók vásárlására. A társaság piaci alapon kezdheti meg a vásárlásokat, miután a célzott jegybanki program igazoltan nem tartalmaz tiltott állami támogatást.

A pénzügyi intézmények március 21-től június közepéig regisztrálhatnak a programba, a bizottsági határozat és a vásárlási program részleteit pénteken ismerhették meg a bankvezetők. A bankok részvétele a programban önkéntes.

A Versenypolitikai Főigazgatóság a módszertan legapróbb részleteit is hosszasan és kritikusan vizsgálta, hiszen a kereskedelmi ingatlanpiacon - különösen a követelések - esetén alacsony a likviditás, kevés az olyan tranzakció, ami az árazás alapjául szolgálhatott. Ezért mások számára is precedens értékű a megoldás - mondta Kandrács Csaba.

Kovács Levente, a Magyar Bankszövetség főtitkára üdvözölte a projektet. Ez európai szinten is új lehetőség, amely a részt vevő bankok számára rövid időn belül lehetővé teszi a vállalati portfólió megtisztítását, ez pedig feltétele annak, hogy a magyar hitelintézeti szektor aktívan tudja segíteni az európai átlagot meghaladó gazdasági növekedést.

Az MNB 2014 novemberében azért hozta létre a céget, hogy csökkentse a hazai pénzügyi rendszerben rejlő kockázatokat, a banki portfóliók tisztítása révén ösztönözze a hitelezési akaratot és képességet. Feladata annak megoldása, hogy a válság előtti nem felelős finanszírozási gyakorlat nyomán létrejött és a pénzügyi stabilitást veszélyeztető nagy összegű nem teljesítő ingatlanhitelek zöme piaci körülmények között kikerüljön a banki portfóliókból, és a hitelfedezetek elfogadható eredményességgel hasznosuljanak. A zrt.-nek ehhez tíz év áll rendelkezésére.

Az MNB makroprudenciális feladatát segítő eszközkezelő jelentős lökést adhat a banki mérlegek tisztulásának, segítheti a hitelezés beindulását és az ingatlanpiac kilábalását a recesszióból.