A múlt hét végén 24464,7 milliárd forinton, a GDP 81 százalékán állt a központi költségvetés bruttó adóssága - közölte a legfrissebb adatai az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) Zrt.

Januárhoz képest az adósság 2 466,1 milliárd forintos növekedett, ugyanakkor július közepi csúcshoz mérten már 484 milliárd forinttal csökkent az adósság köszönhető egy egymilliárd eurós (310 milliárd forintos) kötvénylejáratnak, ráadásul emellett az ÁKK elkezdte törleszteni az önkormányzatoktól átvett devizahitel egy részét is. Ennek ellenére a múlt héten csekély mértékben - mintegy 54 milliárd forinttal nőtt az adósság - vélhetően a múlt heti kötvénykibocsátások következtében.

Novemberben újabb 2 milliárd eurós hiteltörlesztés esedékes - akkor az EU felé, a kormány célja, hogy decemberre a tavalyi szint alá csökkentse az államadósságot. A teljes államadósság - tehát a központi költségvetés, az önkormányzatok és az elkülönített pénzügyi alapok - adóssága július végén az MNB adatai szerint GDP 85,1 százaléka volt (25432 milliárd forint) volt, ezt kell december utolsó napjára a GDP 79,4 százaléka alá csökkenteni az adósságszabály szerint. Az elmúlt hetekben bekövetkezett törlesztések GDP 1,6 százalékával csökkenthették az adósságmutatót.

Kép: Napi.hu