Ebben nincsenek benne az interneten kapható, sokszor bizonytalan eredetű és hatású áruk, amelyek forgalma elérheti, de akár meg is haladhatja a legális értékesítés összegét - írja az MTI.

A gyógyszertárak adatai szerint évente tíz százalékkal nő a piac, ami jellemzően nem az árak emelkedésének, hanem a fogyasztás tényleges bővülésének tudható be - mondta Bérci István, a Magyarországi Étrendkiegészítő-gyártók és -forgalmazók Egyesületének (Mékisz) elnöke.

A legtöbben multivitaminokat, C-vitamin-készítményeket, magnézium- és kalciumtartalmú szereket, illetve ízületi porcregeneráló termékeket vásárolnak.

Az átlagvásárló negyven-ötven év közötti, középosztálybeli nő, aki a szüleinek, a gyerekeinek és a férjének is vásárol étrend-kiegészítőket, a vásárlók köre folyamatosan bővül. (Hiány van a fontos gyógyszerből - Mi lesz a magyar betegekkel?)

Bérci István szerint a gyógyszertárban kapható áruk minden esetben biztonságosak és a minőségük is jó. A világhálón kapható áruk esetében korántsem ilyen pozitív a kép.