Nem teher, hanem pluszlehetőség az e-recept - hangsúlyozta a rendszer bevezetéséért felelős miniszteri biztos és a magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke csütörtökön az MTI-nek nyilatkozva.

A rendszer kidolgozása során végig szem előtt tartották, hogy egyes társadalmi csoportok felkészültebbek a digitalizáció eredményeinek felhasználására, mások kevésbé - mondta Vartus Gergely, az Emberi Erőforrások Minisztériumának E-health koordinációval kapcsolatos feladatok ellátásáért felelős miniszteri biztosa.

Az e-recept november elsejei bevezetésekor - felírási igazolás néven - megmarad a jelenleg is használatos vény, csak mellette lehetőségként jelenik meg két másik megoldás. Ezek szerint az e-személyivel vagy hagyományos személyi igazolvány és TAJ-kártya felmutatásával a recept nélkül is kiválthatjuk gyógyszereinket - mondta.

A két rendszer egymás mellett fog működni, hiszen a digitális megoldást bevezető országok példája azt mutatja: hat-hét év elteltével emelkedik 90 százalék fölé a kiváltott receptek között az elektronikus változatok aránya - mondta.

Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke azt emelte ki: november elseje nem jelent érdemi változást munkájukban, ugyanakkor mindenkit arra kérnek, hogy - főleg a kezdeti időkben - hozzák magukkal a papíralapú vényt is.

Jövő év végéig amúgy is kötelező a papír alapú vények kiállítása, de ha valaki kéri, utána is megkapja a hagyományos receptet orvosától.

A Népszava arról írt, hogy Idősek sokaságának lehet nehézkes a hamarosan bevezetésre kerülő e-recept kiváltása, mert ha valakinek új típusú, de chip nélküli személyi igazolványa van, azzal nem tudja kiváltani a vényeit.