Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Bankpánik tört ki Lettországban, miután a rigai bankfelügyelet felfüggesztette a Latvijas Krajbanka tevékenységét, majd tegnap a kormány államosította a pénzintézetet, ahonnan közel 200 millió dollárnak megfelelő összeg tűnt el. A hétfői felfüggesztés után végtelen sorokban álltak az emberek a bank fiókjainál, hogy felvegyék betétjeiket.

17 euró a limit

Az ország ügyfelek szempontjából egyik legnagyobb bankjáról van szó, amelyen keresztül kapta meg a nyugdíját 60 ezer nyugdíjas és a fizetését 20 ezer alkalmazott. Számos kisvárosban ez az egyetlen bank, ahol a kliensek pénzt vehetnek fel. Nem csoda, hogy pánik tört ki, de valamennyi fiók zárva volt csakúgy, mint a pénzkiadó automatáik. Ez utóbbiakat tegnap délelőtt felszabadították, de nem működnek mindenhol, és a felvehető pénz mennyiségét 50 latra (17 euró) korlátozták - írta The Baltic Times. Az ügy nehézségeket okozhat a lett fővárosnak is, amelynek mintegy 20 millió dollárja van letétben a bankban.

Körözik a tulajdonost

A botrány tulajdonképpen Litvániából "gyűrűzött át", miután az ottani Snoras bankot, a Krajbanka 68 százalékkal többségi tulajdonosát csalás miatt bezárták, és körözést adtak ki a Snoras tulajdonosa, az orosz Vlagyimir Antonov és litván társa, Raimond Baranauskas ellen csalás, sikkasztás és közokirat-hamisítás miatt. A múlt héten ugyanis a vilniusi bankfelügyelet leleplezte, hogy az ország ötödik legnagyobb bankjából 300 millió euró tűnt el.

A pénzt a tulajdonos vette ki saját céljaira, többek között SAAB részvényeket vásárolt belőle. Antonov korábban megpróbálta megvenni a svéd autógyárat, de kudarcot vallott, mert az Európai Befektetési Bank (EIB), a SAAB hitelezője elutasította üzleti tervét. A Reuters értesülései szerint lehetséges, hogy a lett leánybankból eltűnt pénz is SAAB részvények formáját öltötte. Mindkét gyanúsított tagadta a litvániai vádakat és perrel fenyegetik az országot.

Bár nyilvánvalóan nem a bankrendszer válságáról van szó, az ügy annyira felzaklatta a befektetőket, hogy mindkét ország adósságkockázata a botrány kirobbanása óta felfelé kúszik, és Lettország kénytelen volt elhalasztani mostanra tervezett kötvénykibocsátását.