Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Évente pár száz darab egyedileg kiválasztott vagy legyártatott rendszámtáblát vásárolnak az emberek - tudta meg a Napi.hu a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalától (KEKKH). Az alacsony szám nem meglepő annak türkében, hogy egy négy- vagy ötbetűs rendszám áráért már üzemképes autót lehet vásárolni.

Ha valaki egyedi rendszámot szeretne Magyarországon, két lehetőség közül választhat. Egy sorozatban előállítható (három betű és három szám) rendszámhoz 112 450 forint hatósági díj ellenében juthat hozzá. Mivel az egyedi rendszámok mindig személyhez kötődnek, ennyit kell fizetni akkor is, ha valaki más nevére szeretné íratni, ráadásul nem csak az minősül sorozatban előállított egyénileg kiválasztott rendszámtáblának, amelyet még nem gyártottak le, vagy nem használnak, hanem azok is, amely éppen forgalomban vannak, de korábban már egyediként regisztrálták.

Ennél sokkal mélyebben kell a zsebébe nyúlnia annak, aki az öt betű és két szám vagy az öt betű és egy szám kombinációt kérne (hat betű nulla számos verzió nem kérhető). Egy ilyen tábla 435 ezer forint és a hárombetűs típushoz hasonlóan ennyit kell fizetni a tulajdonos-váltáskor is. A rendszám szövege nem ütközhet közrendbe, közerkölcsbe vagy jogszabályba, így például a káromkodások eleve kiesnek.

Az átszerelés már nem nagy tétel

Az egyedi rendszámok átvitele másik autóra már nem igényel extra költségeket azon túl, amelyet egy "hagyományos" rendszámcseréért fizetni kell. A különbség annyi, hogy egyrészt át kell "rendszámoztatni" a régi autót és az újat is, ami kétszer 6 ezer forint. Ha pedig az előző autót kivonatná valaki a forgalomból, akkor további 2300 forintot kell fizetnie.

Nem meglepő, ha nem túl népszerű az egyedi rendszám

Egyénileg kiválasztott vagy egyedileg előállított rendszámtáblát 2013-ban 372-en igényeltek, 2014-ben 415-öt, tavaly pedig 553-at. Idén január 19-ig 30 rendelés érkezett.

Mivel a rendszám névre szól, a hivatalnak nincs adata arra vonatkozóan, hogy milyen autókra szerelték fel az egyedi rendszámokat. Az is előfordulhatott, hogy valaki nem helyezte forgalomba a rendszámot, csak felszerelte otthon a falára, bár ez kissé drága mulatság.