Vaskos, 113 milliárd forintos költségvetési tartalékot kapott ajándékként a kormány a saját parlamentjétől a 2014-es költségvetésben. A "kormányzati rendkívüli intézkedésekre tartalékot kell képezni az év közben meghozott kormányzati döntésekből következő feladatok finanszírozására és az előirányzott, de elháríthatatlan ok miatt elmaradó költségvetési bevételek pótlására" - olvasható az államháztartási törvényben.

Bár az idei tartalékot 113 milliárd forintban határozta meg a parlament, ebből 20 milliárdot zárolt év közben a kormány a bizonytalan költségvetési folyamatok miatt, míg 91,6 milliárdot már elköltöttek, így az év hátralevő részére csupán 1,4 milliárd forint maradt az előre nem látható kiadások fedezetére, valamint az esetleg kieső bevételek pótlására.

Napi.hu

Mi lesz a zárolásokkal?

A Napi.hu több alkalommal is feltette a kérdést, a költségvetésért és pénzügyekért is felelős Nemzetgazdaság Minisztériumnak (NGM) és illetékeseinek, hogy mit terveznek a tartalékkal - hisz belátható, hogy 1,4 milliárd nem lehet elegendő négy hónapra, ha valóban érdemi előre nem látható dolgo történik -, ám érdemi választ mindeddig nem kaptunk. Az NGM szerint a tartalék kérdése korábban nem szerepelt a kormány napirendjén, és amíg nem kerül oda, addig marad minden a régiben.

Várhatóan az október 12-i önkormányzati választás után több költségvetési kérdésben is döntés születik. Ekkor kerülhet sor a évközi zárolások feloldására, ennek részeként a tartalékból elvett 20 milliárd forint visszapótlására - ez lehet a NGM nyugodtsága mögött -, bár a zárolások feloldásával kapcsolatos terveket is dodonai válaszokkal kommentálja a kormány.

A kabinet október másodikán összesen újabb 6,37 milliárd forintot költött el tartalékból, így az Napi.hu számításai szerint 1,4 milliárd forintra csökkent. (Az NGM nem publikálja a tartalék hivatalos állását.) A múlt csütörtöki döntésekkel 1,2 milliárd forintot kapott közvetlenül a Miniszterelnökség "működési kiadásokra", azután, hogy három nappal korábban 543,3 millió forintot jutott a Lázár János vezette tárca "dologi kiadásaira".

A két határozatban az a közös, hogy a Miniszterelnökség jogilag szabadon felhasználhatja ezt a pénz. A határozatok ugyanis egy árva szóval sem említik, hogy azt mire kell fordítani. A Napi.hu számításai szerint idén a költségvetés tartalékából a Miniszterelnökség 9,3 milliárd forintnyi pluszhoz jutott azon a 33,3 milliárdon felül, amelyet a 2014-es büdzsében kapott. Ez azt jelenti, hogy az eddig elköltött tartalékból minden tizedik forint a Lázár János vezette új tárcához került.

A stadionok sem maradhattak ki a pénzesőből

Nem csak a közvetlenül a kancellária, de számos általa felügyelt projekt is kapott az utolsó milliárdokból: 2,1 milliárd forint megy a Ludovika Campus építésére - ennek java része beruházásokra, kisebb része dologi kiadásokra fordítható, de egy milliárd forintot szavazott meg a kormány a holokauszt emlékév projektre is. A frissen a külügyi tárca élére kinevezett Szijjártó Péter - akinek jövetelével komoly kádermozgás kezdődtek a minisztériumban: Navracsics Tibor stábját felmentették, Szijjártó pedig hozta a korábbi stábját a Miniszterelnökségről - sem érkezett üres zsebbel: 231,8 millió forintot kapott, ennek egy része a nagykövetségek működtetésére, 150 millió pedig egyéb működési kiadásokra költhető.

Kép: Napi.hu

A múlt heti pénzesőből részesült még a emberi erőforrás tárca is 433,2 millió forintot kaptak - pontos részletek ismertetése nélkül - "egyéb működési kiadásokra", 320 milliót egyházi beruházások támogatására, továbbá 390 milliót kapott a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. ingatlanfelújításra.

Természetesen a sport sem maradhatott ki a pénzosztásból, de most csak morzsákat szórtak a területnek: 25 millió forint jut a csepeli kajak-kenu központ tervezésére, valamint 920 millió forint a kisvárdai stadion építése. A 2500 fős városi stadionra 2015-2016 között további 800 millió forintot szánnak. Multifunkcionális sportcsarnok épül Tatabányán is: most a tervezésre 36 milliót kaptak, majd 2015-ben a tervpályázatra már 300 millió jut, ezt követően kezdődhet az építés.