Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöki értekezlete megtárgyalta és kisebb kiegészítésekkel jóváhagyta a Budapest főváros önkormányzata költségvetési és pénzügyi egyensúlyi helyzetének elemzéséről, a költségvetés tervezés és zárszámadás készítés folyamatában kialakított belső kontrollok működésének ellenőrzéséről készített jelentést - írta az ÁSZ hírportálja.

Ezzel vált teljes körűvé azon ellenőrzés elvégzése, amely más önkormányzatoknál már 2007-2010 között megtörtént, azonban a fővárosi önkormányzat csak most került sorra.

A jelentést a jövő hétenen pontosítják, a főbb megállapításokat az elnöki aláírás után ismertetik, néhány megállapítást azonban már most közöltek.

Eszerint az elmúlt években a főváros eladósodottsága fokozatosan nőtt. A beruházásokhoz és felújításokhoz kapcsolódó, a 2010-et követően esedékessé váló áthúzódó kötelezettségvállalások (mintegy 300 milliárd forint) fedezete csak akkor biztosítható, ha - a hétéves tervben - a fejlesztésekhez számításba vett saját források teljesülnek, valamint ezen bevételeket terhelő további újabb, jelentős nagyságrendű fejlesztési kötelezettséget a fővárosi önkormányzat nem vállal.

A folyó bevételek folyó kiadásokkal csökkentett összegéből az adósságszolgálati terhek megfizetése után megmaradó, szabadon elkölthető jövedelme a 2008-as 86 milliárdról 2010-re jelentős mértékben, 27 milliárd forintra csökkent.

A Közraktárak projekttel kapcsolatos szerződések elemzése során merült fel bűncselekmény elkövetésének alapos gyanúja. A törvényi kötelezettségének eleget téve az ÁSZ a feltárt tények alapján büntető-feljelentést tett. Megállapította az ellenőrzés, hogy a közútfenntartási feladatok ellátása 2009-2010-ben nem volt gazdaságos, és nem volt eredményes.