Jövőre a Honvédelmi Minisztérium (HM) és a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. átalakul fegyverkereskedő céggé, ugyanis újabb kísérletet tesznek volt honvédségi fegyverrendszerek értékesítésére. Nem kis tételekről van szó, ugyanis nem kézifegyverek szerepelnek az eladási listán, hanem a légierő állományából az elmúlt években kikerült MiG−29-es vadászgépekről, Mi−17-es helikopterekről, valamint L−39-es kiképzőgépekről. Mindezt a HM megspékelte T−72-es tankokkal − a kisebb hadsereg felszereléséhez elegendő arzenált kellene jövőre részben vagy egészben értékesítenie a HM−vagyonkezelő duónak. Az üzlet meglehetősen kétséges − bár szó volt arról, hogy a MiG−29-eseket Oroszország visszavásárolná felújításra −, emiatt az ebből származó esetleges bevételeket nem tervezték be a költségvetésbe, holott volna helye. Amennyiben mégis sikerül eladni az eszközöket, akkor a pénzt a HM a honvédség technikai modernizációjára használhatná fel. Arról ugyanis már döntés született, hogy az amerikai haderőből kivont 30 darab UH−1 szállítóhelikoptert "vásárol" a magyar állam. Az amerikai helikopterekhez ingyen jut a honvédség, ám a felújítás, kiképzés költségeit a magyar fél állja.

A jövő évi költségvetés vagyongazdálkodási fejezetéből az is kiderül, hogy az állami vagyonnal kapcsolatos kiadások az idei 91,8 milliárd forintról 110,3 milliárdra emelkednek − csökkenő osztalékbevételek mellett. Az idei költségvetésben még 22,9 milliárd forintnyi osztalékbefizetéssel számoltak, ez jövőre 19,5 milliárdra csökken. Az osztalékbevételek döntő része idén is és jövőre is az állami tulajdonú MVM Zrt.-től érkezik. Időközben az állam a Mol Nyrt. 21,7 százalékos résztulajdonosa lett, ám onnan a kormány nem tervez osztalékbevételt, erre sem idén, sem tavaly nem volt példa, ráadásul részesedésével az államnak erre nincs is közvetlen ráhatása − olvasható a költségvetés indoklásában.

Új tételként jelenik meg a büdzsében a frekvenciapályázatokból származó 8,5 milliárd forintos koncessziós bevétel. Jelenleg is napirenden van a 900 megahertzes és a 26 gigahertzes tartományban frekvenciahasználati jogok értékesítése. A kormány tervei szerint ezen frekvenciák eladása lehetővé tenné akár egy negyedik mobilszolgáltató megjelenését is − más kérdés, hogy ennek most mekkora a piaci realitása −, ám ha erre mégsem kerül sor, akkor azokat a jelenlegi szolgáltatók vásárolhatnák meg, így tudnák szolgáltatásaik minőségét növelni. Emellett további 1,8 milliárd forintnyi szerencsejáték-koncessziós és egymilliárd forintnyi más koncessziós bevétel érkezhet 2012-ben.

Tőkeemelésre jövőre az MNV Zrt és az MFB Zrt. összesen 9,2 milliárd forintot fordíthat − ez jelentősen elmarad az idén várható, 20 milliárdot közelítő kiadástól. Az idei tőkeemelések jelentős részét a Malév Zrt. nyelte el, e céget jövőre megpróbálják értékesíteni. A 2012-es állami tőkeemelések egyetlen nevesített célja a költségvetés tervezetében a Magyar Nemzeti Filmalap Zrt. 1,5 milliárdos állami tőkejuttatása. Ezen felül összesen 11,4 milliárd forint van a büdzsében az állami vagyon növelésére, új tulajdonrészek vásárlására, ebből az MNV Zrt. 5,6, míg a másik állami vagyonkezelő, az MFB-csoport 5,8 milliárd forinttal gazdálkodhat.