A kutatók szerint a fogyasztásnak a következő negyedévekben némi lendületet adhat a magánnyugdíj-pénztári reálhozamok kifizetése, azonban ez a hatás várhatóan átmeneti lesz, nem eredményezi a fogyasztás szintjének tartós megemelkedését. Összességében a háztartások fogyasztási kiadása 0,8 százalékkal nő 2011-ben.

A beruházások visszaesése továbbra is jelentős marad, fordulatra csak 2012 második felében számítanak. Az export bővülése eközben 8,5 százalékra lassul, azonban a vártnál gyengébb belső felhasználás miatt a nettó export GDP-hozzájárulása növekedhet.

Jövőre sem lesz jobb

A Századvég szerint a jövő évi GDP növekedése 1,1 százalékot érhet el. A fogyasztás a következő másfél éves horizonton stagnálhat, mivel az idei enyhe növekedését a 2012-es 0,6 százalékos visszaesés nagyrészt ellensúlyozza. Az áfa- és a jövedékiadó-emelés ellenére a fogyasztói árindex mérsékelt maradhat, mivel a technikai hatást tompítja a vártnál rosszabb növekedés miatt lassabban záródó kibocsátási rés, valamint a mezőgazdasági termelői árindex bázishatással összefüggő csökkenése.

Az előrejelzésük alapján idén 3,8, míg jövőre 3,5 százalékos lehet a fogyasztói árak emelkedésének a rátája. A munkaerőpiac várható fejlődését továbbra is a munkakínálat növekedése határozhatja meg, ami mellett a munkakereslet csak visszafogottan bővülhet a lanyha keresleti tendenciák miatt. A foglalkoztatottak számának lassú emelkedését ellensúlyozhatja az aktivitás bővülése, így a munkanélküliségi ráta érdemi csökkenésére nem számítunk. A bérek visszafogott mértékben emelkednek csak, az idősorokban megfigyelhető változékonyságot a közfoglalkoztatással összefüggő bázishatás okozza.

Sok a kockázat a büdzsében

A magyar költségvetés idei alakulását számtalan egyedi tétel és a tervekhez képest vélhetően jelentősen romló makrogazdasági környezet alakítja. A Századvég becslése szerint az adóbevételek - elsősorban a vártnál kisebb fogyasztás és beruházás miatt - jelentősen elmaradnak az előirányzatban szereplő számoktól, ami 150 milliárd forintos bevételkiesést eredményez. Emellett komoly kockázatot látnak a kiadási oldalon is, a túlköltésre vonatkozó becslés 200 milliárd forint.

Bár a jövő évi költségvetési törvény még nem nyilvános, az már világosan látszik, hogy a konvergenciaprogramban felvázolt, GDP-arányosan 2,5 százalékos hiány eléréséhez komoly kiigazításra kényszerül a kormány - állapították meg a kutatók, akik szerint az egyedi bevételi tételek kiesése és a vártnál kedvezőtlenebb makrogazdasági környezet miatt nominálisan mintegy 580 milliárd forintos megtakarítás szükséges.

Prognózis (éves változás, százalék)
20112012
Bruttó hazai termék1,61,1
Háztartások fogyasztása0,8-0,6
Kivitel8,55,4
Behozatal6,23,5
Külker egyenlege (mrd euró)7,49,0
Éves fogyasztói árindex (%)3,83,5
Jegybanki alapkamat az év végén (%)6,05,5
Munkanélküliségi ráta (%)10,910,7
Bruttó átlagkereset3,43,7
Áht ESA-egyenlege (GDP %-ában)1,1-2,5
Forrás: Századvég Gazdaságkutató Zrt.